Maersk prestao primati zahtjeve za osnovni teret na sjeverozapadu i jugu Rusije

Danska kompanija za transport kontejnera Maersk obustavlja prihvaćanje novih narudžbi za prijevoz kontejnera s osnovnom robom u/iz luka Sankt Peterburg, Kalinjingrad i Novorosijsk, priopćila je ova tvrtka, javlja ruska agencija Interfax.

– Sve veći broj terminala u Europi govori nam da više neće moći upravljati dodatnim teretom koji potječe ili je namijenjen za Rusiju, uključujući prekrcaj. Budući da je stabilnost našeg poslovanja i tereta naših kupaca kritična, mi smo također privremeno zaustavlja sve nove narudžbe Maerska za/iz Sankt Peterburga, Kalinjingrada i Novorosije, bez obzira na to je li teret prehrambeni, medicinski ili humanitarni. Ruski Daleki istok trenutno nije pogođen – stoji u poruci.

– Za pošiljke koje su već u tranzitu, radimo s lukama u Europi kako bismo eliminirali kašnjenja i istražili mogućnosti u drugim lukama izvan Europe kako bismo mogli ispuniti obećanje naših kupaca da ćemo isporučiti teret naših kupaca na odredište – rekao je Maersk .

Maersk je u utorak najavio obustavu novih narudžbi Rusiji, a odluka se nije odnosila na isporuku osnovnih dobara kao što su hrana, medicinska oprema i humanitarne potrepštine. Maersk je u četvrtak objavio da obustavlja narudžbe za prijevoz rashladnih kontejnera s lako pokvarljivom robom u Sankt Peterburg i Kalinjingrad.

Maersk je također izvijestio o obustavljanju nekih europskih luka s ruskim teretom.

– S obzirom na značajne količine prijevoza, ograničene resurse stranih carinskih tijela za provođenje pojačanih provjera ruskog tereta, kao i nedostatak jasnih procedura i rokova za provedbu ovih mjera, ukrcaj ruskog tereta na brodove tvrtke u zaustavljen je niz stranih luka – stoji u obavijesti.

Carinske vlasti u Europske unije i Ujedinjenog kraljevstva sada provjeravaju sav kontejnerski teret u/iz Rusije koji prolazi kroz njihove terminale i luke radi traženja sankcionirane robe i robe dvostruke namjene, izvijestio je Maersk. Tvrtka je u priopćenju upozorila da očekuje značajna kašnjenja u isporuci kontejnera zbog činjenice da zemlje poput Nizozemske, Belgije i Njemačke odgađaju brodove koji idu za Rusiju u potrazi za zabranjenom robom.

Maersk je brodarski odjel danske AP Moeller-Maersk A/S, svjetskog lidera u kontejnerskom prijevozu i upravljanju lukama. Grupa posjeduje više od 70 kontejnerskih terminala diljem svijeta, a flotu čini 786 plovila.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Najveća svjetska kompanija za kontejnerski promet obustavlja isporuke u Rusiju