3 min. čitanja

Lumblija na "Stajunu od lumblije"- tradicionalna otočna delicija koja se priprema uoči blagdana Svih svetih

Lumblija na "Stajunu od lumblije"- tradicionalna otočna delicija koja se priprema uoči blagdana Svih svetih
Foto: Turistička zajednica općine Blato

VELA LUKA - U petak je u prostorima Centra za kulturu Vela Luka održano završno događanje manifestacije "Stajun od lumblije"- izložba i natjecanje za izbor najbolje lumblije Vele Luke.

Lumblija, kako je opisano na stranicama Turističke zajednice općine Blato, kolač je od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, grožđice, naranču, limun, mnogobrojne začine koji se dodaju u pomno definiranim omjerima te neizostavni sastojak lumblije, varenik, odnosno sirup od mošta koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u taman, sladak sirup.

Punoću bogate mediteranske arome u lumbliji zasigurno ćete najbolje okusiti onda kad je kušate na otoku Korčuli. Jednom kada probate taj okus, zasigurno ga nikada nećete zaboraviti… Zašto? Zato što tu aromu okusa i mirisa prožima i dašak sjećanja, ali još važnije, trag naših korijena i čvrsta povezanost s našim precima i osobama koje ne želimo zaboraviti, koje su nam posebno drage, koje su daleko od nas ili nažalost više nisu sa nama.

Lumblija se proizvodi na tradicionalan način prema tradicionalnoj recepturi temeljenoj na usmenoj predaji, koja se na Korčuli prenosi s generacije na generaciju. Na području otoka Korčule, generacijskim prenošenjem načina pripreme lumblije uvriježena su dva načina pripreme ovog proizvoda, koji se razlikuju, ali oba rezultiraju konačnim proizvodom čija se posebnost očituje u tradicionalnoj recepturi izrade te ugledu koji je sačuvan do današnjih dana.

Lumblija je nastala na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija upućuje na priču o tradicionalnom načinu otočkog življenja, okružju i načinu života, njena simbolika je 'nezaborav i kolač sjećanja'.

Uoči blagdana Svih svetih, kada se lumblije pripremaju, posjetitelji Vele Luke su mogli uživati u plodovima jeseni koje su izložili natjecatelji i kušanju lumblija koje su se natjecale za izbor one najbolje, jer je u prostorima Centra za kulturu Vela Luka održano završno događanje manifestacije "Stajun od lumblije"- izložba i natjecanje za izbor najbolje lumblije Vele Luke.

Stručni žiri u sastavu: prof. Josip Žuvela kao predsjednik žirija te Radenka Barčot, Mladenka Padovan, Marko Barčot i Dragiša Barčot, ocjenio je ukupno 20 lumblija i izabrao tri najbolje.

Treće mjesto osvojila je Gordana Prižmić, drugo mjesto Linda Tabain, a titula Zlatne lumblije išla je u ruke ovogodišnje pobjednice Lidije Vlašić.

Nagradu za najljepše uređeno izložbeno mjesto dobio je Dječji vrtić Radost, a posebnu nagradu za sudjelovanje, kao prvi muški natjecatelj i najmlađi u pojedinačnoj konkurenciji, osvojio je Josip Dragojević.

- U atriju Centra posjetitelji su mogli kupiti lumblije koje nose zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini koju su prve u Veloj Luci dobile proizvođačice Leonida Grbin i Katarina Surjan.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.