Luke Glavotok, Porat i Baška do kraja mjeseca u novom ruhu

KRK - Županijska lučka uprava Krk finišira radove u lukama Glavotok, Porat i Baška. Na svim se gradilištima radovi odvijaju sukladno predviđenim i s izvođačima zahvata ugovorenim planovima.

Predstavnici Županijske lučke uprave Krk, ustanove koja upravlja svim lukama na otoku Krku, predstavili su ovih dana tijek radova u lukama koje se već neko vrijeme intenzivno obnavljaju.

Alfred Franković, ravnatelj spmenute županijske ustanove, rekao je da se na svim gradilištima radovi odvijaju sukladno predviđenim i s izvođačima zahvata ugovorenim terminskim planovima.

- Zahvati na rekonstrukciji operativnog gata u luci Glavotok, na području grada Krka, odvijaju se po planu i unutar ugovorenih rokova, te će do kraja veljače 2023. luka Glavotok osvanuti u novom ruhu, sa saniranim gatom popločenim kamenim oblogama te novim bitvama i anelima - istaknuo je Franković.

Porat pred završetkom

Ništa manje optimistične nisu niti vijesti koje je predstavio s lučkog gradilišta na području Krku susjedne općine Malinska-Dubašnica.

- I radovi na rekonstrukciji luke Porat, pokrenuti jesenas, odvijaju se planiranom dinamikom - rekao je čelnik Županijske lučke uprave Krk predstavivši da su zahvati obuhvaćeni prvom fazom izgradnje druge uporabne cjeline projekta rekonstrukcije luke Porat pred samim završetkom.

- Ondje je pak u tijeku kameno opločenje šetnice te je pri kraju i asfaltiranje kolnika primarnog lukobrana. Dovršetak radova planiran je do kraja veljače ove godine - nastavio je ravantelj lučke institucije istaknuvši pri tom i da se jednako kvalitetno i 'glatko' odvijaju i radovi na najvećem, najzahtjevnijem i uvjerljivo najskupljem otočnom lučkom poduhvatu, Projektu dogradnje luke Baška.

Završni radovi u Baški

Spomenuti radovi, u sklopu kojih je izvedeno produženje primarnog lukobrana, odnosno Vele rive, ali i još značajnije produženje onog njezinog sekundarnog lukobrana, Male rive, također su pri samom završetku. U tijeku je oblaganje kamenom valobranskog zida Vele rive i popločenje kamenom partera Male rive.

- U Baški su nam još za izvedbu preostali tek završni radovi, među kojima i postavljanje lučkog svjetla te instalacija urbane opreme. Rok za završetak svih građevinskih i instalaterskih radova je 15. veljače ove godine, nakon čega slijedi tehnički pregled novoizgrađenih objekata lučke infrastrukture, kao i ishođenje uporabne dozvole - zaključio je Franković.

Podsjetimo, riječ je o nešto više od 40 milijuna kuna 'teškom' projektu koji se u gotovo cijelom iznosu financira bespovratnim EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.

Radovi vrijedni više od 4,6 milijuna kuna

Što se luke Porat tiče, ondje je još u rujnu prošle godine sklopljen ugovor o javnoj nabavi radova na rekonstrukciji te luke, odnosno njezine druge uporabne cjeline.

U roku od pet mjeseci koji je tad počeo teći, izvođač se obvezao izvesti zahvate vrijedne nešto više od 4,6 milijuna kuna, a koje je sufinanciralo Ministarstvo mora prometa i infrastrukture (4,1 milijun kuna), Općina Malinska - Dubašnica (500 tisuća kuna) i Županijska lučka uprava Krk.

Radovi na 2. uporabnoj cjelini obuhvaćaju rekonstrukciju obrambenog valobranog kamenometa i izvedbu armirano-betonskog valobranog zida s vanjske strane primarnog lukobrana, kameno opločenje šetnice i asfaltiranje kolnika primarnog lukobrana, piše Novi List.

Radovi na rekonstrukciji operativnog gata u luci Glavotok započeli su u rujnu. Vrijednost tog projekta nešto je veća od 2,5 milijuna kuna, a zahvati koji se sad zgotovljavaju podrazumijevali su izvedbu novog armiranobetonskog zida po obodu gata i podloge njegove kamene obloge partera, a koja se sad upravo izvodi.

Mladen Trinajstić  

PROČITAJTE JOŠ:

Radovi na rekonstrukciji i sanaciji obale u luci Rab teku po planu
Početkom listopada 2022. započeli su radovi na rekonstrukciji i sanaciji obale u luci Rab, jedne od najvećih investicija Županijske lučke uprave Rab od njenog osnutka. Za sada se odvijaju u skladu s osnovnim planom. Dovršetkom radova umanjit će se utjecaj juga i valova na akvatorij luke Rab,…