1 min. čitanja

LUKA POLAČIŠĆE Najveći projekt u modernoj povijesti Korčule

LUKA POLAČIŠĆE Najveći projekt u modernoj povijesti Korčule
Foto: ŽLU Korčula

KORČULA - Na Korčuli je u tijeku realizacija najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti otoka. Gradi se nova luka - Polačište - vrijedna više od 25 milijuna eura, koja bi trebala riješiti dio prometnih problema na Korčuli.

Nakon otvorenja Pelješkog mosta, osobito sad, u srcu turističke sezone, ovo je velik prometni pritisak na Pelješac, a samim time i na Korčulu. Naime, vozila koja dolaze na trajekt i koja silaze s trajekta teško se mimoilaze uskim uličicama u Orebiću, a i sami su trajekti puni. Zato je nova luka Polačište jedan od najiščekivanijih projekata u Korčuli. Dio tog projekta su i uređenje luke u Perni, kao i obilaznice kojom bi se rasteretio Orebić, a radovi na tim projektima trebali bi, prema najavama, početi na jesen.

U isto vrijeme, na drugoj strani otoka, u Veloj Luci, najavljeno je za nekoliko mjeseci otvaranje nove luke na kojoj su radovi dovršeni, u tijeku su završni radovi. Ipak će glavna luka za prihvat putnika biti u Poletištu. Bit će riječ o jednoj bržoj i efikasnijoj trajektnoj liniji, plovidba će trajati samo sedam minuta, tako da možemo reći da će djelovati poput svojevrsnog mosta. Dovršetak radova nove luke najavljen je za listopad iduće godine, javlja HRT.

- Izgradnjom nove luke, sigurni smo, da će sve gužve koje su se događale u neplaniranim trenucima, luka biti spremna prihvatiti, kao i sve kapacitete vozila - govori Ante Tvrdeić, ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula.

- Brojni će problemi ostati iza nas. Pretpostavka tome je izgradnja nove luke, izgradnja pristupne ceste do državne ceste na Korčuli, ali i izgradnja Perne i obilaznice Orebića, ističe Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.