2 min. čitanja

Luka Ploče dobiva 5G privatnu mrežu i postaje prva "pametna" luka u Hrvatskoj

Luka Ploče dobiva 5G privatnu mrežu i postaje prva "pametna" luka u Hrvatskoj
Foto: Youtube / Screenshot / Luka Ploče

PLOČE - Projekt "Unaprjeđenje javnih usluga Luke Ploče putem implementacije 5G povezivosti" koji provode Lučka uprava Ploče i tvrtka Markoja odabran je za sufinanciranje Europske komisije u iznosu od 958 tisuća eura u sklopu drugog kruga CEF2 Digital poziva namijenjenog uvođenju sigurne, zaštićene i održive 5G mreže u zemljama članicama.

Taj je projekt prvi korak u procesu transformacije Luke Ploče u prvu pametnu luku u Hrvatskoj povezanu 5G mrežom. To podrazumijeva automatizaciju procesa i senzoriku koje će promijeniti način na koji luka radi, a sve to, kako ističu u kompanijskom priopćenju, s ciljem postizanja dodatne konkurentnosti Luke Ploče i daljnjeg smanjenja njena ugljičnog otiska.

- Naš zadatak je strateški razvijati Luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu, kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli razinu konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama - poručio je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče, javne neprofitne organizacije koja upravlja Lukom Ploče.

Svjetsko tržište pametnih luka brzo raste i neke projekcije pokazuju da će 2027. godine vrijediti 5,7 milijardi dolara, što predstavlja trostruki rast u svega pet godina. Trend je rezultat rastućeg prometa i pritiska na povećanje efikasnosti lučkih operacija, kao i potrebe da se smanje CO₂ emisije. Luka Ploče će zahvaljujući ovome uskoro postati prva hrvatska pametna luka, koja će biti povezana 5G mrežom "poručio je Hrvoje Livaja, predsjednik uprave Luke Ploče koja ima koncesiju na prostoru luke.

Tvrtka Markoja, vodeći hrvatski pružatelj mrežnih i infrastrukturnih telekomunikacijskih rješenja, u sklopu projekta osigurava privatnu 5G standalone (SA) mrežu, koja je preduvjet za implementaciju tehnologija kao što su umjetna inteligencija, računalni vid i videoanalitika, proširena odnosno virtualna stvarnost (AR/VR) te udaljeno upravljanje dronovima i drugim strojevima.

- Markoja planira aktivno sudjelovati u kreiranju tržišta privatnih 5G mreža za razne industrijske vertikale i pametne zajednice. Ponosni smo što je Europska komisija prepoznala inovativnost ovog projekta, koji će afirmativno utjecati na primjenu 5G tehnologije kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europskoj uniji. Iako je sam proces prijave na fond tehnički i administrativno zahtjevan, zahvalni smo što smo mogli računati na tako pouzdane partnere i ostvariti uspješan rezultat u kratkom roku - poručio je Boris Markoja, direktor i član tvrtke.

Inače, to je jedini projekt iz Hrvatske koji je Europska komisija odobrila u sklopu fonda 5GSC od ukupno 14 odobrenih u cijeloj Uniji.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.