2 min. čitanja

Luka Odesa izvan funkcije nakon ruskih napada na energetska postrojenja

Luka Odesa izvan funkcije nakon ruskih napada na energetska postrojenja
Foto: Youtube / Screenshot

Ukrajinska luka Odesa nije u funkciji u nedjelju nakon niza ruskih napada dronom na energetski sustav, rekao je ministar poljoprivrede Nikola Solski, ali ne očekuje prekide u izvozu žitarica.

- Promet se i dalje odvija preko druge dvije luke – Čornomorsk i Pivdenji – koje također imaju dopuštenje za izvoz žitarica iz Ukrajine prema rusko-ukrajinskom sporazumu - rekao je.

- Čornomorsk sada radi s 80 posto kapaciteta - rekao je Solski.

Više od 1.5 milijuna ljudi u južnom ukrajinskom gradu Odesi ostalo je bez struje nakon ruskih napada bespilotnim letjelicama na infrastrukturu za proizvodnju električne energije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij u video obraćanju u subotu.

Luka Odesa sada je izvan funkcije jer generatori još nisu ukopčani, a izvoz žitarica nastavlja se preko drugih dviju luka, rekao je Solski.  

- Problemi postoje, no nijedan od izvoznika ne spominje prekid isporuka. Luke se koriste alternativnim izvorima energije - kaže.

Eksplozije na Krimu i u sjedištu ruske crnomorske flote - Vrate li Ukrajinci strateški grad na jugu, imaju slobodan put za Krim!
Ukrajina je napala okupirani Melitopolj, strateški smješten grad na jugoistoku zemlje, prenijeli su ukrajinski i ruski izvori. Rusi su rekli da je raketni napad ubio dvije osobe. Promoskovske vlasti u tom području kažu da su u raketnom napadu ubijene dvije osobe i da ih je 10 ozlijeđeno, dok gradona…

Moskva od listopada gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu raketama i bespilotnim letjelicama, a Kijev je u petak priznao da je svaka termoelektrana i hidroelektrana u zemlji oštećena.

Pokrajinske vlasti Odese rekle su da će struja za kućanstva biti ponovno uspostavljena “idućih dana”, no cjelovita obnova mreža potrajat će i do dva ili tri mjeseca.

Ukrajina je jedna od najvećih svjetskih izvoznica kukuruza i pšenice, ali njezin izvoz je u velikom padu zbog ruske agresije.

Nakon gotovo šestmjesečne blokade izazvane ruskom invazijom, krajem srpnja omogućen je izvoz žitarica iz triju luka na Crnom moru u području Odese prema dogovoru Moskve i Kijeva postignuttom uz  posredništvo Turske i Ujedinjenih naroda.

Kijev je zasebno pokušao dogovoriti proširenje sporazuma na druge luke, za sada bezuspješno.

Tri luke uključene u sporazum o izvozu žitarica – Odesa, Čornomorsk i Pivdenji – zajedno imaju kapacitet za otpremu do tri milijuna tona žita na mjesec.

Ukrajina je nastojala uključiti i luke u južnoj regiji Mikolajiv, preko kojih je do ruske agresije otpremano 35 posto ukrajinskog izvoza žita.

Mikolajiv je drugi najveći terminal za izvoz žita prema podacima iz 2021. godine, pa bi uključenje te luke omogućilo daleko veći izvoz žitarica i uljarica.

Izvoz žitarica iz Ukrajine u prvih osam dana u prosincu pao je na 1,09 milijuna tona, što je 47,6 posto manje u odnosu na razdoblje godinu dana prije rata, prema podacima ministarstva poljoprivrede, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.