Luka Koper 2022. godinu završila s izvrsnim rezultatima

KOPER - Luka Koper odlično je poslovala tijekom 2022. godine, a prema preliminarnim i nerevidiranim podacima, ostvarila je neto prihod od prodaje 38 posto veći nego godinu prije.

Usprkos otežanim uvjetima Luka Koper je u 2022. godini postigla izvrsne rezultate, navodi se na stranicama tvrtke. Slovenska luka je, prema preliminarnim i nerevidiranim podacima, ostvarila neto prihod od prodaje u iznosu od 309,4 milijuna eura, što je 38 posto više nego u godini prije.

Povećanje pripisuju povećanom protoku, većem obujmu pruženih usluga te većim prihodima od skladišnih naknada. Rast prometa zabilježen je u svim vrstama robe, a ukupni prekrcaj dosegnuo je 23,2 milijuna tona, što je 12 posto više nego 2021.

U prošloj godini oboreni su također neki rekordi - na kontejnerskom terminalu prekrcano je 1.017.798 TEU, a na terminalu za vozila pretovareno je  ukupno 801.036 vozila, što je porast od 22 posto u odnosu na 2021. godinu.

Najznačajniji rast, čak 39 posto, ostvaren je na terminalu tekućih tereta, gdje je pretovareno ukupno 4,6 milijuna tona robe. U odnosu na godinu prije bilježi se rast u svim segmentima tekućih tereta, posebice naftnih derivata.

Na terminalu generalnih tereta ostvaren je 16 posto veći pretovar s 1,3 milijuna tona robe, uglavnom proizvoda od čelika i gume. Terminal za rasuti teret bilježi rast od 12 posto, a taj porast pripisuju uglavnom pretovaru soli za ceste, aluminijske rude i ugljena.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

BUTKOVIĆ U SLOVENIJI: “Obilaskom smo se uvjerili zašto je Luka Koper trenutno vodeća u Sjevernom Jadranu” | | Morski HR
U Portorožu u Sloveniji u srijedu, 13. travnja, održan je poslovni forum pod nazivom “Javna ulaganja u graditeljstvu 2022.”, na kojem je sudjelovao i ministar mora, prometa i infrast