Lučki kapetan opisao potragu za ocem i sinom: “Pronašli smo ih bose i šokirane na oštrim stijenama”

Lučki kapetan Darko Glažar ispričao je danas o uspješnoj potrazi za ocem i sinom koji su nestali kod Krka. Pripadnici HGSS-a oko 15 sati na Krku su pronašli oca i dječaka, koje su brodom Lučke kapetanije prebacili u Novi Vinodolski.

– Kada smo našli neoštećenu dasku, to je bio dobar znak da ljudi nisu stradali jer nije uništena, pa smo po logici stvari otišli prema kopnu. Angažiran je HGSS, 17 osoba i četiri vozila. Otprilike 500 metara od mjesta gdje su trebali izaći na kopno su pronađeni. Najbliže mjesto je Vrbnik, rekao je za Glažar za HRT.

Pronađeni su oko 2 milje južno od Vrbnika, na jednom nenaseljenom mjestu, teško pristupačnom predjelu s oštrim stijenama.

Darko Glažar objasnio je da su otac i sin spušteni na obalu. HGSS im je dao obuću jer su bili bosi. Preuzelo ih je plovilo Lučke kapetanije Rijeka i prevezlo u Novi Vinodolski.

Foto: MUP

Ne izlazite na more za jakog vjetra

Ondje ih je čekala supruga, odnosno majka.

– U dobrom su psihofizičkom stanju i ne zahtijevaju medicinsku pomoć. Pretrpjeli su šok. Otac je ’90. godište, a dijete je rođeno 2013. godine – ispričao je Glažar HRT-u.

– Jučer oko 17 sati krenuli su iz područja Novog Vinodolskog tako da su u neprimjerenim uvjetima krenuli grlom u jagode, nošeni vjetrom, burom ploviti, odnosno veslati prema otoku Krku – rekao je Glažar za N1 televiziju.

– Tragalo se do debelo u noć, bila je i mjesečina pa su bili dobri uvjeti za traganje. Onda je pretraga prekinuta i nastavljena jutros – dodao je.

U potragu su se danas uključili i lučka kapetanija Senj, helikopter te HGSS, 17 HGSS-ovaca i vozila, jer je bilo potrebno tragati i na kopnu.

– Oko 15 sati pronađeni su otac i sin na području otoka Krka, to je oko 2 milje od mjesta Vrbnik. To je nenaseljeno, teško pristupačno područje s oštrim stijenama, ali imali su sreću da su se tu uspjeli skloniti – objasnio je lučki kapetan.

Nakon toga su prevezeni u Novi Vinodolski. Glažar kaže da se iz ove situacija može izvući pouka, a to je da svaki put treba provjeriti kakvo je vrijeme.

– Treba uvijek vidjeti vremensku prognozu – naglasio je.

Zahvalio se svima koji su sudjelovali u potrazi. Na građane je apelirao da ne izlaze na more tijekom jakog vjetra, posebno ne s malim djetetom te da prate meteorološku prognozu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SRETAN KRAJ POTRAGE  Pronađeni otac i sin koji su nestali kod Krka
Velika potraga za ocem i maloljetnim sinom iz Njemačke – Krenuli po buri na dasci za veslanje