2 min. čitanja

Lučka uprava Rijeka potpisala ugovor o izradi studijsko-projektne dokumentacije za proširenje Praškog pristaništa

Lučka uprava Rijeka potpisala ugovor o izradi studijsko-projektne dokumentacije za proširenje Praškog pristaništa
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA - Lučka uprava Rijeka potpisala je sa zajednicom gospodarskih subjekata koju čine tvrtke Rijekaprojekt iz Rijeke i OpusGEO iz Zagreba Ugovor o izradi studijsko-projektne dokumentacije za proširenje Praškog pristaništa.

Potpisani ugovor vrijedan je 2.460.349,06 eura s PDV-om i obuhvaća izradu idejnog rješenja i studije utjecaja na okoliš, provedbu geodetskih i geotehničkih istražnih radova, izradu Idejnog projekta, izradu glavnog projekta i izradu troškovnika i natječajne dokumentacije za radove na proširenju Praškog pristaništa.

Foto: Grad Rijeka

Izrada studijsko-projektne dokumentacije za proširenje Praškog pristaništa u Bazenu Rijeka sufinancira se sredstvima iz „Instrumenta za povezivanje Europe“ (Connecting Europe Facility – CEF) s udjelom od 50% bespovratno.

Projektom će se pripremiti sva potrebna tehnička dokumentacija te provesti svi administrativni postupci potrebni za ishođenje građevinskih dozvola za izvođenje radova na proširenju Praškog pristaništa. Radovi uključuju izgradnju nove obale u dužini od 345 metara koja će povezati Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal i Visinov gat te uređenje zaobalja u novo operativno područje od oko 50.000 m2 u njenom zaleđu.

Proširenjem Praškog pristaništa dobit će se novi višenamjenski terminal u Bazenu Rijeka s dubinom mora od 20 metara uz obalni zid. Izgradnjom i uređenjem novih operativnih površina postići će se maksimalna iskoristivost lučkog područja u ovom dijelu luke i osigurati uvjeti za prekrcaj i skladištenje značajno većih količina raznih vrsta generalnih tereta.

Projekt proširenja Praškog pristaništa nastavak je velikih infrastrukturnih projekata vezanih za Bazen Rijeka čija je realizacija u tijeku. Tijekom ove godine u planu je završetak izgradnje nove državne ceste DC 403, završetak izgradnja nove lučke prometnice u zaleđu Praškog pristaništa kao i završetak projekta rekonstrukcije kolničkih i skladišnih površina, kolosijeka, staza dizalica i prateće komunalne infrastrukture na Praškom, Budimpeštanskom i Bečkom pristaništu te Visinovom, Orlandovom i De Franceschijevom gatu, što se sufinancira iz programa Connecting European Facility.

Vrijednost trenutno aktivnih investicija vezanih uz Bazen Rijeka, uključujući i danas potpisan Ugovor za izradu studijsko-projekte dokumentacije za proširenje Praškog pristaništa, iznosi 110.624.000,00 eura.

Projekt proširenja Praškog pristaništa u cjelini osigurava preduvjete za novo prometno rješenje u ovom dijelu grada učinkovitim povezivanjem gradskih i lučkih prometnica sa državnom cestom DC 403. Novo prometno rješenje uključuje produljenje ulice Riva prema zapadu, izgradnju cestovnog priključka za Praško pristanište i spoj na novu lučku cestu čime će se osigurati izravan pristup zapadnom izlazu na Riječku obilaznicu preko DC 403.

Druga važna komponenta projekta su lučka skladišta 18, 19, 20, 21 i 22 koja se nalaze u neposrednoj blizini Praškog pristaništa, a upisana su u registar Zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Skladište 22 je obuhvaćeno koncesijom na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu i koncesionar će ga u narednom razdoblju urediti u svoje poslovno sjedište.

Po završetku proširenja Praškog pristaništa, poznati skladišni kompleks Metropolis (lučka skladišta 18, 19, 20 i 21) se izdvaja iz lučkog područja i postaje javno dostupna industrijska baština slobodna za prenamjenu u razne urbane sadržaje.

Grad Rijeka

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.