Lovio plavu, pa ulovio njemu nepoznatu ribu

SVIJET - Iz Budve se javio Dragan Grbić, ribolovac koji je panulajući na potezu od Otoka svetog Nikole do Platamuna ulovio njemu do tada nepoznatu ribu. Evo što je rekao o tom svom ribolovnom doživljaju.

- Pa nema se tu zapravo što puno pričati i reći. Jedina je prava zanimljivost što je ta riba za mene bila nova, nikad je do tada nisam vidio - kaže.

Foto: Novi List

- Panulao sam od Otoka Svetog Nikole prema Platamunima u nadi da će mi se posrećiti s nekom plavom ribom kad je na varalici završila ova riba neobičnog oblika i još neobičnije boje. Kasnije sam saznao da je to riba fanfan - ispričao je Dragan za Novi List.

A fanfan, skušac ili pratibrod, vrsta je poznata po tome što prati velike ribe, velike morske pse i raže, a često i velike ploveće objekte. Riječ je o pelagičkoj, oceanskoj, praktički kozmopolitskoj vrsti tropskih i temperiranih mora. U Jadranu ga nalazimo posvuda, nešto više u njegovom srednjem i južnom dijelu.

Fanfan može narasti do 70 centimetara dužine, no prosječna dužina ulovljenih primjeraka se kreće oko 35 centimetara. Nedorasli primjerci često se zadržavaju u livadama morske trave, ali i u zajednici s meduzama.

Mesojed je i glavnu mu hranu čine pelagički rakovi, sitne ribe i mekušci, ali i brojne druge planktonske vrste. Mrijesti se ljeti, a posebno je zanimljivo da mu ikra ima duge niti kojima se pričvršćuje za plutajuće predmete.

Karakteristično je obojan tako da ga je teško pobrkati s drugim vrstama. Na sivoplavoj podlozi se nalazi pet do sedam okomito položenih širokih tamnih pruga s tim da mu je i dvokraka repna peraja crna s bjelkastim vrhovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Slavonac koji je zavolio ribolov na moru izvlači samo kapitalce
Prvo je pustio ribu da se izmori i tek onda počeo vući. No, zapela je u stijene pa je trebalo pustiti još malo upredenice da se izvuče iz kamenja. Luc od preko pet kila završio je na gradelama i nahranio deset ljudi. Konavoske stijene idealne su za shore
Na blakardu izvukao škrpinu težu od 3 kilograma
ŠIBENIK - Kapitalac je ulovljen u Šibenskom kanalu na dubini od 26 metara. Iz Šibenika se javio Darko Sambol koji je, kao i mnogi ribolovci, vrlo škrt na riječima. Premda je ulov bio dobar, a pozicija standardno dotupna, Darko nije puno toga otkrio. Evo što je novinar Novog Lista ’kliještima