1 min. čitanja

Lovci ubili medvjeda koji je u Kostreni ulazio ljudima u dvorišta

Lovci ubili medvjeda koji je u Kostreni ulazio ljudima u dvorišta
Foto: Igor Borovac / Naša Kostrena

KOSTRENA - Mladi medvjed koji se pojavio na šetnici u centru Kostrene prije malo više od tjedan dana i uplašio stanovnike počeo je raditi probleme, kazao je Orlando Francišković, predsjednik Lovačkog društva Jelen, koje je sudjelovalo u nedjeljnoj akciji.

- Medvjed je podivljao, počeo raditi probleme i izazivati opasnost, ulazio je u dvorišta i dječja igrališta te ugrozio stanovništvo. Prije nego što su lovci stigli, ugrozio je dvije djevojke koje su se nalazile na autobusnoj stanici. One su pobjegle, a njihov se otac skrio u kombiju dok se medvjed ne makne. Penjao se ljudima na balkon, na garažne ploče, pojavljivao se pred ulaznim vratima kuća. Reagirali smo na poziv 112 i na pozive lokalnog stanovništva, no dotad je medvjed napravio veliki nered, zbog čega uspavljivanje sinoć nikako nije bilo izvedivo. Zbog toga smo u koordinaciji s općinskim načelnikom, policijom i nadležnim institucijama nažalost bili prisiljeni ustrijeliti medvjeda - kazao je za Orlando Francišković za Novi list.

Tim lovaca i interventnih stručnjaka koji su ovlastili Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski veterinarski institut izašao je na teren nakon što je pretprošlog vikenda medvjed uplašio stanovnike Kostrene.

Medvjed je pretprošlog vikenda viđen u Kostreni i Bakru, dok je ove subote te u nedjelju ponovno posjetio kostrenska naselja. Prema Franciškovićevim riječima, najvjerojatnije se radi o istoj jedinki, medvjedu starom oko dvije godine koji je na kraju sezone parenja pobjegao od svoje majke u opasnosti od alfa mužjaka.

Pripadnici Lovačkog društva „Jelen“ pozivaju sve koji u naseljenim područjima i uz njihov rub vide medvjeda ili neku drugu divlju životinju da im se ne približavaju, nego da lokaciju dojave lovcima.

Mnogi se građani nakon ove akcije ipak pitaju, je li bilo nužno baš ubiti životinju, odnosno je li se mogla uspavati i humano premjestiti?

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.