1 min. čitanja

Lokacije riječkih špina od sada se mogu pronaći na interaktivnoj karti

Lokacije riječkih špina od sada se mogu pronaći na interaktivnoj karti
Foto: Pixabay

RIJEKA - Riječko komunalno društvo KD VIK na svojim je web stranicama objavilo mapu s detaljnim lokacijama riječkih javnih špina i time dodatno olakšalo pristup besplatnoj pitkoj vodi u gradu.

Mapiranjem riječkih špina KD ViK želi podsjetiti i na važnost smanjenja plastičnog otpada, pogotovo onog jednokratnog, i pozvati sve namjernike, slučajne prolaznike i turiste da svoje boce pune svježom riječkom vodom iz najbliže im špine.

Građani i svi oni koji se nalaze u Rijeci mogu uživati u osvježavajućoj riječkoj vodi sve do 15. listopada kada se špine, osim onih u strogom centru grada, gase do njihovog ponovnog otvaranja u travnju.

Karta s lokacijama riječkih špina predstavljena je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda, a možete ju pronaći OVDJE.

U 'gradu koji teče' sve se vrti oko vode. Od imena grada vezanog uz moćnu i lijepu kršku ljepoticu, 18 kilometara dugu rijeku Rječinu, do imena ulica, parkova i naselja - Vodovodna, Mlaka, Potok, Školjić.

Posebnost riječke vode krije se u očuvanoj i čistoj izvorskoj krškoj vodi, čija se zdravstvena ispravnost osigurava tek postupkom dezinfekcije klorovim-dioksidom. Stoga ni ne čudi što su o njezinoj kvaliteti od davnina satkane priče i legende, a danas je jedan od najsnažnijih promotora i simbola 'grada koji teče'.

U osvježavajuću pitkost i ukusnost riječke vode svatko se može uvjeriti na slavinama i tuševima postavljenim na brojnim gradskim lokacijama - ulicama, trgovima i plažama.

Poseban je osjećaj, posebno tijekom najveće ljetne žege, popiti ukusnu i hladnu vodu iz riječke 'špine' - javnih slavina. Njima se nastoje zadovoljiti osnovne ljudske potrebe za vodom i na najizravniji način pozvati na sigurno i svakodnevno korištenje visokokvalitetne vode, besplatno dostupne svima.

Vidljivi su to podsjetnici na vodno izobilje i neizmjerno prirodno bogatstvo kojima ovaj grad od davnina obiluje, a koje se trajnim ulaganjima u vodnokomunalnu infrastrukturu i odgovornim upravljanjem adekvatno štiti i čuva, priopćio je KD VIK.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.