LNG terminal u zadarskoj Gaženici gotova stvar: Studija stiže na javnu raspravu

Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva dala je cjelovitu informaciju o izgradnji mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom i stlačenim prirodnim plinom u Luci Gaženica.

Najava LNG Hrvatska d.o.o. u svibnju prošle godine da planira izgradnju skladišta plina u Gaženici uzburkala je duhove u Zadru, pogotovo jer o tome nitko u lokalnoj vlasti, pa ni u Lučkoj upravi Zadar, o tome nije imao pojma. U međuvremenu je rat u Ukrajini ukazao na potrebu gradnje više ovakvih pretovarnih mjesta, te će prema svemu sudeći i ovaj u Zadru u bližoj budućnosti biti sagrađen.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mile Horvat kaže kako postupak postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš u ovakvim slučajevima provodi Ministarstvo, a ne lokalna samouprava.

– Zahvat će omogućiti prekrcaj ukapljenog prirodnog plina iz opskrbnih LNG plovila i LNG cisterni u spremnike, punjenje LNG-om plovila i cestovnih vozila pogonjenih LNG-om, punjenje vozila pogonjenih stlačenim prirodnim plinom (SPP-om), prekrcaj LNG-a iz spremnika u autocisterne za daljnji prijevoz LNG-a, odnosno u LNG ISO kontejnere koji se mogu dalje transportirati cestovnim, željezničkim i pomorskim putem - navodi Horvat.

Mjesto za opskrbu plinom sastoji se od pristanište za plovila s opremom za prekrcaj, „bullet” spremnicima volumena 1.000 m3, spremnika s potpunom izolacijom, punilištima cisterni i kontejnera s nadstrešnicom, protupožarnim spremnikom s pumpnom stanicom, trafostanicom, upravljačkom zgradom, prometnicama i ostalim pomoćnim postrojenjima, piše 057.info.

Izgradnja mjesta za opskrbu UPP-om planirana je kroz tri etape s postupnim povećanjem kapaciteta skladištenja. Postupno će se kroz pojedine etape povećavati i broj mjesta za utovar vagon cisterni te za kamione i ISO kontejnere.

D.G.

Da LNG u Gaženici planira bunker stanicu za plin u Zadru nitko nema pojma | | Morski HR
Na vijest plasiranu na portalu Pomorac.hr o tome da je odlučene gradnje plinskog terminala u Gaženici, zadarska javnost ostala je iznenađena. I dok su jedni mislili da je to prvoaprilaska šala
LNG Hrvatska gradi stanicu za pretovar ukapljenog plina u zadarskoj Gaženici
Tvrtka LNG Hrvatska pokrenula je postupak javne nabave za izradu idejnog projekta mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom (UPP) i stlačenim prirodnim plinom (SPP) u zadarskoj Luci Gaženici. Obavijest o pokretanju postupka nabave za usluge izrade idejnog projekta mjesta za opskrbu UPP-…