Liječnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ozbiljno nedostaje - Dodatni problem im je stambeno pitanje

DUBROVNIK - U cijeloj Hrvatskoj nedostatak liječnika sve je veći problem, a posebno je izražen u manjim gradovima i mjestima. Tako je Dubrovnik već godinu dana bez jednog, a ovih je dana ostao bez još jednog pedijatra zbog odlaska u mirovinu.

Iz Hitne pomoći najjužnije županije, pak, u vrijeme raspisivanja specijalizacija također odlaze mladi liječnici. Problemi su to koji će s vremenom, ako se ne promijeni sustav, upozoravaju s juga, biti još i veći.

Doktorica Katarina Rydzak je prije dva i pol mjeseca iz Zagreba došla raditi u dubrovačku Hitnu pomoć. Zadovoljna uvjetima rada i ekipom, razumije i kolege koji odlaze na specijalizaciju.

- Svi traže neko svoje radno rješenje u specijalizaciji i traže tu neku sigurnost. Posao od 8 do 16, a ne smjene po 12 sati, noćne smjene. Mislim da je to lakša opcija - rekla je Katarina Rydzak, liječnica Zavoda za hitnu medicinu DNŽ - Ispostava Dubrovnik.

Upravo zbog odlazaka na specijalizacije nedavno je županijski Zavod za hitnu medicinu objavio natječaj za čak 14 liječnika. Sada su sva mjesta popunjena.

- U najavi su još dva odlaska, ali imamo već dva odabrana kandidata. Sad vidite - sve to je jedna sretna okolnost jer se isto tako moglo dogoditi da se ne javi niti jedan kandidat - kazao je Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Iako je iz prijedloga novog zakona ispalo ono što smatra jako dobrim rješenjem, nada se kako će to biti regulirano podzakonskim aktom.

- Da se mladim liječnicima, neću reći uvjetuje, nego nudi mogućnost da godinu dana rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, da steknu iskustvo, da se senzibiliziraju s pacijentima i da imamo i mi i Domovi zdravlja, pogotovo na terenu rješenje - izjavio je Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Dodatni problem Dubrovnika je stambeno pitanje, iako ga županija subvencionira s 2000 kuna na mjesec.

- Nemoguće je pronaći cjelogodišnji smještaj u Dubrovniku, tako da bi bilo super kada bi Zavod dobio neke stanove na korištenje od županije ili od Grada - rekla je Rydzak.

Dom zdravlja, pak, osigurava besplatni smještaj. Unatoč tome je Mokošica, s 850 upisane djece, već godinu dana bez pedijatra, a ovih dana i lapadska pedijatrica, s 2000 malih pacijenata, odlazi u mirovinu.

- Problem je nastao kad smo mi jednu našu specijalizanticu financirali, poslali na specijalizaciju i kada ona nije po završetku specijalizacije nije došla ni dana odraditi u Dubrovniku i tad je nastala rupa - kazao je Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Za sada se izmjenjuju preostale dubrovačke pedijatrice, ali svi se nadaju dugotrajnijem rješenju - pregovara se s novim liječnicima o njihovom dolasku.

- Čak i financijski nešto se dogovaramo da bi mogli i povećati u skladu sa zakonom. Dakle, ne s Domom zdravlja nego s ili gradom Dubrovnikom ili sa županijom koji bi nekakav nadstandard plaćali dodatno - izjavio je Bazdan.

No, sve je to gašenje vatre. Nužna su sustavna i cjelovita rješenja, inače će se, pogotovo manje sredine - ističu akteri ove priče - naći u vrlo velikim problemima, piše HRT.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nedostatak liječnika osjeti se u cijeloj zemlji, čini se, najizraženije u Pločama
PLOČE - Podaci Hrvatske liječničke komore pokazuju da su u obiteljskoj medicini čak 733 liječnika starija od 60 godina. Nedostatak liječnika osjeti se u cijeloj zemlji, a taj je problem, čini se, najizraženiji u Pločama. Ploče su od četvrtka bez pedijatra. Liječnik koji je posljednjih deset godina…