2 min. čitanja

Libar o Gracieli - zadarska legenda posthumno dobiva svoju knjigu!

Libar o Gracieli - zadarska legenda posthumno dobiva svoju knjigu!
Foto: Screenshot/Facebook(Ferdinand Perinović)

Graciela Klara Basielo Sutlović, ili Zadranima jednostavno poznata kao Graciela umrla je baš na Valentinovo 2005. godine. Duša grada kako je nazivaju sada dobiva svoju knjigu.

Na Valentinovo, u srijedu, 14. veljače, u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u Zadru održat će se stoga promocija knjige Libar o Gracieli. Netko će reći svi koji su ikad živjeli u Zadru znaju tko je bila Graciela, ili su nekad negdje čuli za ime ove žene koja ulazi u onu skupinu gradskih legendi, dobro poznatu za mnoge primorske gradove i mjesta.

Novije generacije legendu o Gracieli baš i ne pamte pa je knjiga o ovoj ikoni Kalelarge i ženi koja je živjela jedan težak, ali upečatljiv život, prilika da se s njezinom legendom ipak sretnu.

„Libar o Gracieli“ predstavit će profesor Marko Vučetić. Stihove o Gracieli zadarske pjesnikinje pok. Senke Paleke recitirat će prvakinja Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zadru i dite Kalelarge Jasna Ančić.

- Graciela Klara Basielo Sutlović rođena je u Zadru 6. travnja 1940.godine. Žena žrtva nasilja, siromašna žena, invalid koja je u poznim godinama prodavala vješalice kako bi se prehranila.

Žena koja je stoički trpjela cijeli svoj život. Tiskanje Libra o Gracieli je prilika da se odužimo ženi koja u životu nije imala niti podršku, a niti sreće. Ženi koja je živjela na margini i koja je cijeli svoj život živjela Kalelargu. Stanovala je u Varošu i na Voštarnici u malom polupraznom stanu, slušala radio koji je dobila na poklon od tadašnjeg Radija GA GA. Ponekad i bez struje, ali uz pomoć dobrih ljudi zasvijetlila bi joj žarulja i malo se ugrijala. I nije tražila ništa, malo je imala, a davala je puno. Libar o Gracieli je Libar o Zadru - Libar svih nas koji smo je sretali kako prodaje vješalice, poklanja tabletiće koje je sama kukičala i ono što je imala dijelila siromašnijima od sebe. Libar o Gracieli podsjeća nas na vrijeme kada smo bili bolji ljudi, živjeli zajedno i jedan za sve. Zadranin je onaj koji voli svoj Grad. Svoj Zadar. Ne moraš se roditi u Zadru da bi postao Zadranin. Ali moramo svjedočiti istini o ženi „ Duši grada“ . Graciela je bila Duša Zadra. Ovaj Libar je libar i o našoj duši. Graciela je preminula na Valentinovo 14. veljače 2005 godine. Umrla je na dan kada slavimo ljubav, a ljubav je temeljna i najveća ljudska vrednota - lijepa je posveta "vječnoj" Gracieli na Facebook stranici Ferdinanda Perinovića.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.