2 min. čitanja

"Ledena berba maslina je maslinarska perverzija"

"Ledena berba maslina je maslinarska perverzija"
Foto: Unsplash

BRAČ - Pomodarstvo i ekstravagantnost pojedinaca koji su zalutali u maslinarstvo, ništa nam novo ni dobro neće donijeti, smatra maslinarski stručnjak.

- Svi maslinari, ali i oni koji uživaju u maslinovom ulju, znaju da se plodovi maslina beru u najpovoljnijem stupnju zrelosti kako bismo preradom dobili najkvalitetnije ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje ne služi samo za svjetlo, kao nekad u prošlosti, kada su se plodovi brali krajem godine po buri i kiši - piše za časopis Maslinar Sinaj Bulimbašić.

Maslinovo ulje danas služi za hranu i to ne bilo kakvu hranu nego onu koja nam pruža užitak, ali i za lijek, dodaje.

Pomodarstvo i ekstravagantnost pojedinaca koji su zalutali u maslinarstvo, nastavlja Bulimbašić, ništa nam novo ni dobro neće donijeti.

Branjem i sakupljanjem plodova masline, par mjeseci poslije idealnog stupnja optimalne tehnološke zrelosti, može se dobiti samo loš, nekvalitetan, nejestiv proizvod, pa čak i zdravstveno štetan za ljudski organizam, upozorava.

- Ni na jednom svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinovog ulja nije se pojavio uzorak maslinovog ulja iz tzv. ledene berbe pod snijegom i ledom okovanih maslina. Nadam se da i neće - kazuje Bulimbašić.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Istarski maslinari: Ulja će biti dovoljno, njegova kvaliteta prvorazredna ali i cijena paprena
Očekivanja istarskih maslinara su unatoč nezapamćenoj suši, velika. Masline su zdrave, ploda ima dovoljno, a prve kapi ovogodišnjeg ulja nagovještavaju proizvod svjetske klase. No za litru ekstradjevičanskog maslinova ulja trebat će posegnuti dublje u džep i izdvojiti poveći iznos. U maslinike na j…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.