1 min. čitanja

LED NA MORU Trst svjedoči fenomenu koji se ne pamti već 25 godina!

LED NA MORU Trst svjedoči fenomenu koji se ne pamti već 25 godina!
Foto: Depositphotos

Tko god se jutros u ovom gradu probudio dovoljno rano svjedočio je pojavi koja nije viđena zadnjih 25 godina. Nad morem se formirao tanki sloj leda.

Morski rezervat Miramar u Trstu zabilježio je fenomen koji u Trstu nije viđen 25 godina, zaleđeno more. Ovo je nešto što su možda doživljavale neke prošle generacije iz vremena kada su zime bile hladnije, ali mladi gotovo više nisu upoznati s ovom pojavom.

Tanki sloj leda pojavio se noćas iznad razine mora šireg područja Tršćanskog zaljeva, piše Primorski dnevnik.

Slična pojava, u nešto širim razmjerima, dogodila se prije skoro točno 25 godina, 25. siječnja 1999.

"Tko" je odgovoran za ovakvu pojavu?

Tršćanskim područjem trenutačno vlada anticiklona s jako toplim visinskim zrakom. Radiosonda iz Rivolta je tako odredila nultu izotermu (točku smrzavanja vode) na visini od oko 2.936 metara u ponoć. Zbog toga je atmosfera vrlo stabilna i postoji izražen temperaturni preokret pa su temperature neposredno iznad tla nekoliko stupnjeva niže nego na visini od nekoliko metara.Meteorološki opservatorij regionalne ekološke agencije Arpa izmjerio je u srijedu ujutro 3,4 stupnjeva Celzijusa na pristaništu u Trstu. Zbog izražene stabilnosti atmosfere i odsustva vjetrova, vrlo je vjerojatno da su temperature u najnižim prizemnim slojevima bile nekoliko stupnjeva niže nego na visini od oko dva metra gdje su postavljeni službeni termometri. Ulogu u formiranju leda vjerojatno je odigrala i magla, tj.njezin tanji sloj koji se već nekoliko dana zadržavao iznad vode i blokirao sunčeve zrake kao i povećao udio slatke vode u gornjem sloju mora.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.