2 min. čitanja

LASTOVSKO OTOČJE Postavljeni kolektori za prihvat ličinki plemenite periske

LASTOVSKO OTOČJE Postavljeni kolektori za prihvat ličinki plemenite periske
Foto: PP Lastovsko otočje

LASTOVO - Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu koji koordinira Ministarstvo okoliša i održivog razvoja, a sufinancira Fond za energetsku učinkovitost, nastavlja se kroz dosadašnje i nove aktivnosti do 2025.godine.

Istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba, u suradnji sa djelatnicima PP Lastovsko otočje u periodu od 14.05. - 20.05.2023. godine postavio je kolektore za prihvat ličinki plemenite periske na istim lokacijama kao i u protekle dvije godine: Mrčara, Mali Maslovnjak, Borova, Vejo Lago, Mrca i Skrivena Luka.

Kolektori će plutati u struji mora do listopada kad će biti izvađeni i pregledani. Nadamo se pronalasku ličinki plemenite periske što bi ukazalo na postojanje živih odraslih jedinki, otpornih na parazita Haplosporidium pinnae, koji se tijekom ljetnih mjeseci razmnožavaju, a samim tim i osiguravaju opstanak ove endemske vrste.

Projekt je ujedinio profesionalne i rekreativne ronioce, svijest o očuvanju morskog eko sustava je izuzetno ojačala i potakla sve zaljubljenike u more da javljaju, snimaju i bilježe žive jedinke, direktnim javljanjem partnerima projekta ili putem aplikacije MINGOR-a: "Have You seen It".

Puno ronioca u moru donosi puno informacija, a kad uz svoju aktivnost još izraze i želju za snimanjem i bilježenjem pronalazaka, uspjeh je zagarantiran.

Upravo takav ronioc je i gospodin Frane Škratulja iz Zaklopatice, po čijoj dojavi su pronađene dvije žive jedinke Pina rudis(periska kamenitog dna).

Svaki pronalazak vrijedi zabilježiti i dojaviti, pa ovim putem unaprijed želimo zahvaliti svima koji će odvojiti dio svog vremena i pomoći nam da sačuvamo ovaj endem Mediterana, plemenitu perisku.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.