1 min. čitanja

LASTAVICE Vraćaju se najdraži nam vjesnici proljeća

LASTAVICE Vraćaju se najdraži nam vjesnici proljeća
Foto: Unsplash

Vraćaju se lastavice, teške samo 20-ak grama, a sposobne prevaliti tisuće kilometara. Njihov povratak obilježen je 19. ožujka Danom lastavica.

Prelete Saharu i Sredozemno more prolazeći najrazličitije vremenske uvjete kako bi se vratile pod uglavnom poznati krov.

Parovi se nakon zimovanja u Africi vraćaju u isto gnijezdo, posebice ako su u njemu već uspješno othranili potomke. Novoizlegli ptići također se kasnije gnijezde u blizini. Gnijezda zdjelastog oblika grade od blata, sline i perja.

U letu često izvode manevre loveći kukce, a prepoznatljive su po repu koji podsjeća na rašlje. Dugi rep podrazumijeva bolje manevriranje. Po njegovoj dužini i obliku razlikujemo spol ptice - mužjaci imaju dulje repne zastavice koji se ženkama posebno sviđaju.

Foto: Unsplash

Lastavice su ptice u najvećem dijelu seoskih krajolika i odgovaraju im područja gdje obitava stoka. Kroz povijest su se često gnijezdile u stajama zbog brojnih kukaca, ali i topline. Opstanak im ugrožava nestanak malih stočara, intenziviranje poljoprivrede i korištenje pesticida.

Samo nekoliko njih pojede oko 1.700 muha i komaraca dnevno pa vjerojatno ne postoji učinkovitiji i ekološkiji insekticid, no danas se broj ovih ptica selica smanjuje.

Lastavica je neprijeporno jedan od najpoznatijih živih barometara. Naime, pozorni i ustrajni promatrači prirode uočili su da njihov niski let često prethodi kiši ili nevremenu. Mnogi se pitaju zašto do toga dolazi, piše Agroklub.

Razlog je potraga za hranom. Uoči kiše, vlaga u zraku neuobičajeno poraste, a nježna krilca kukaca otežaju. Stoga lete nisko ili se zavlače u travu i grmlje kamo ih lastavice slijede. Ispada da su istinski proricatelji vremena kukci, dok su laste samo vidljivi pokazatelji mjesta gdje se oni nalaze.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.