2 min. čitanja

Kvarnerski svjetionik Oštro obilježio 150. rođendan

Kvarnerski svjetionik Oštro obilježio 150. rođendan
Foto: Jurica Gašpar

KRALJEVICA - Svjetionik Rt Oštro u Kraljevici jedan je od svjetionika koje je Austro-Ugarska monarhija izgradila u Kvarnerskom zaljevu. Ove godine obilježio je svoj 150. rođendan. Popularna "Lanterna" jedan je od simbola grada, pa ima i svoju pjesmu.

Elektrifikacijom Kraljevice "Lanterna Oštro" zasvijetlila je električnim svjetlom, no krajem '60.-ih godina prošloga stoljeća zamijenila ju je plutajuća oznaka. Na zamolbu Kraljevičana, Grad Kraljevica i Plovput obnovili su svjetionik, koji je nakon gotovo pola stoljeća mraka ponovno zasvijetlio.

Foto: Jurica Gašpar

- Kada se to dogodilo, zaista je bilo emotivno, svi naši stanovnici su došli i čak smo čuli da su i suzu pustili - rekla je za HRT Paula Vučković iz Grada Kraljevice.

- Godine 2006. je ponovno lanterna zasvijetlila. Ovdje se pjevala ta pjesma "Lanterna" i praktički cijela Kraljevica je bila ovdje. Rekao sam 1872. je sagrađena, do 1937. je gorila na petrolej, nakon toga na struju - objasnio je Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Kraljevice.

Foto: Jurica Gašpar

A danas čeka svjetlije dane; novo ruho i novi život.

- Novim zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama i novim zakonom o Plovputu svjetionici bi imali poseban status. Svjetionik Rt Oštro Kraljevica eklatantan je primjer propadanja svjetionika i razlog zbog čega je nužno donošenje ova dva navedena zakona. Hoće li to biti najam, hoće li biti neka ugostiteljska djelatnost, recimo na ovoj poziciji sve je moguće. Može biti i muzej - rekao je Ljubo Jeremić iz plovnog područja Plovput u Rijeci.

- Može biti i muzej, može biti neki prostor za neku gospodarsku aktivnost. Bitno je što ja uvijek ponavljam, kada obnavljamo te povijesne objekte, da u njemu bude život, da se u njemu nešto dešava, jer ne obnavljamo samo radi kamena, nego radi ljudi koji će u njemu biti - dodao je Čandrlić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Obilježava se 150 godina od puštanja u pogon svjetionika Oštro u Kraljevici
Povodom 150. obljetnice puštanja u pogon svjetionika Oštro, upravo ispred samoga svjetionika, u Kraljevici poznatoga i kao Lanterna, u 18:00 sati će se održati kratki prigodni program KUD “Lanterna” Kraljevica. Svjetionik je pušten u pogon 18. kolovoza 1872. godine kao dio austrijskoga…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.