1 min. čitanja

Kvarnerski antifašisti posjetili Vis

Kvarnerski antifašisti posjetili Vis
Foto: Visit Croatia

Pedesetak članova nekoliko kvarnerskih udruga antifašista proteklog su vikenda boravili na otoku Visu. Posjetili su Titovu pećinu i ostatke piste aerodroma na viškom polju, ali ne samo to.

Brojni stanovnici otoka Visa i Biševa u Drugom svjetskom ratu borili su se protiv fašizma, mnogi su smrtno stradali, a njima u spomen su u gradu Visu, Komiži i drugim otočnim mjestima podignute spomen-ploče koje su ovom prilikom obišli kvarnerski antifašisti.

Nezaobilazna je bila i Titova pećina u kojoj je on proveo šest ratnih mjeseci te ostaci piste aerodroma na viškom polju, zahvaljujući kojem je rat preživjelo gotovo četiri tisuće engleskih pilota.

Sudionici putovanja imali su se prilike upoznati s dugom i zanimljivom poviješću tih otoka, razgledati kulturno-povijesne spomenike, saznati ponešto o današnjim uvjetima života ljudi na otocima te naravno kušati odlične gastronomske delicije na njihovim OPG-ovima.

Kako su naveli po povratku, poseban doživljaj bio JE posjet Biševu i svjetski poznatoj Modroj špilji, prirodnom fenomenu koji zaustavlja dah, a kojem je posvećen i upravo otvoreni suvremeni muzej u zgradi nekadašnje škole na Biševu, prenosi Novi List.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.