KULTUROLOŠKO DNO Netko je na splitskim Bačvicama ostavio koncertni klavir iz 19. stoljeća!

SPLIT - Osim što Splićani bacaju sve i svašta u okoliš, a posebno u more (pogledajte više na dnu članka), čemu posljednjih godina najčešće svjedoče ronioci iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva koji kupe smeće za njima, danas je mnoge šokirao najbizarniji prizor do sad - netko je na Bačvice bacio klavir!

- Na Bačama, ako netko želi, neka dođe i pokupi  ovaj stari piano forte. Stoji tako otuzno na kiši. Ovo je pravi glazbalocid - kazala je autorica fotografije u grupi Split i oko Splita.  

Skupi instrument s tipkama od slonovače

Jedna je Splićanka tako istražila i doznala malo više:

- Radi se o koncertnom klaviru iz 19. st. I u oštećenom stanju cijena mu je vrtoglava- može se kupit novi auto. Onaj koji ga je ostavio je teži krkan  - napisala je.

A malo više pokušali smo istražiti i mi, pa tako doznajemo da se radi o instrumentu kojeg je proizvodio Alois Girikowsky u Beču i to od 1853 do 1893., čije su tipke izrađene od slonovače.

Beč je bio centar proizvodnje klavira u 19. i početkom 20. stoljeća, a mnogi proizvođači iz tog grada su bili poznati po kvaliteti svojih proizvoda. Proizvodnja klavira i drugih glazbala bili su u to doba važan dio industrije u Beču.

Među poznatim proizvođačima iz Beča su Johann Andreas Stein, Ignaz Bösendorfer i Johann Baptist Streicher. Girikowsky & Sohn je bila jedna od obiteljskih tvrtki koja se bavila proizvodnjom klavira u Beču u to vrijeme.

Ne ulazeći u pretpostavke o razlozima zašto bi pobogu netko jednostavno na plažu istovario instrument, kojem očito ne poznaje nikakvu vrijednost, ne možemo se ne zapitati - jesmo li kao društvo dotakli kulturološko dno?

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SPLITSKA SRAMOTA Kako li je samo kontejner završio na dnu mora, 30 metara od splitske plaže? | | Morski HR
Splićani i njihovi gosti koji su se u petak u jutarnjim satima uputili na splitsku Zentu - imali su što vidjeti. Jedan kontejner potonuo je u moru, a drugi se ‘prebacio’ na plažu tri
ŠPORKI SPLIT Ronioci s morskog dna splitske Luke izvukli tonu i pol krupnog otpada | | Morski HR
Tonu i pol kupnog otpada izronili su ronioci Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade u dvodnevnoj ekološkoj akciji čišćenja lučkog područja u splitskoj Gradskoj luci. Uz veterane
Ronioci sa splitskih gradskih plaža očistili tone otpada, od kojeg su složili jelku | | Morski HR
Jutros na gradskim kupalištima Bačvice, Ovčice i Firule tradicionalno je održana božićna akcija čišćenja podmorja pod nazivom ”Čist Božić i bistra Nova godina”. Uz glavno pokrovitelj
KORAK BLIŽE PRIRODI – Iz podmorja splitskog Žnjana izvadili čak 400 automobilskih guma! | | Morski HR
Vječiti čistači nereda kojeg u podmorje svog grada ostavljaju Splićani, Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum iz Splita i ove su subote bili jako vrijedni i na primjer svog grada. Subotnju