2 min. čitanja

KULJENAČA I MRKUŠA Dvije autohtone sorte vinove loze s Mljeta uvrštene na Nacionalnu listu

KULJENAČA I MRKUŠA Dvije autohtone sorte vinove loze s Mljeta uvrštene na Nacionalnu listu
Foto: NP Mljet

Javna ustanova Nacionalni park Mljet i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. godine započeli su projekt "Gospodarska evaluacija autohtonih sorata otoka Mljeta s ciljem njihove revitalizacije".

Tijekom trogodišnjeg istraživanja (2020.-2022.) obilježeni su trsovi 'Kuljenače' i 'Mrkuše' u Ivanju polju i Blatskom polju, vinogradima OPG-a Baldo Hazdovac. Provedena su morfološko-uvometrijska mjerenja i učinjene osnovne kemijske analize grožđa i vina. Masovnom pozitivnom selekcijom izdvojeni su trsovi najboljih svojstava od kojih su uzeti pupovi za daljnje razmnožavanje.

Slijedom dobivenih rezultata i temeljem rješenja izdanog od strane Ministarstva poljoprivrede, 'Kuljenača' i 'Mrkuša' su 11. svibnja 2023. godine uvrštene na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze.

Ovo je veliko priznanje za sve koji su sudjelovali u ovom projektu, a ponajviše za preostale mljetske vinogradare i vinare i njihove pradjedove koji su 'Kuljenaču' i 'Mrkušu' sačuvali za buduće naraštaje, a Hrvatsku (sada i službeno) učinili bogatijom za još dvije autohtone sorte vinove loze.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.