2 min. čitanja

Kuća kostrenskih pomoraca ponosni sudionik ovogodišnje manifestacije Noć muzeja

Kuća kostrenskih pomoraca ponosni sudionik ovogodišnje manifestacije Noć muzeja
Foto: Općina Kostrena

Hrvatsko muzejsko društvo organizator je nacionalne manifestacije Noć muzeja u koju se uz brojne muzeje i ustanove iz cijele Hrvatske po prvi puta uključila i Kostrena sa svojim novim Interpretacijskim centrom Kuća kostrenskih pomoraca.

Kuća će u petak 26. siječnja od 18 do 23 sata otvoriti svoja vrata posjetiteljima i predstaviti bogatu pomorsku baštinu Kostrene, posebno onima koji je još nisu imali prilike upoznati.

Fokus ovogodišnje manifestacije usmjeren je na važnu ulogu muzeja u zajednici i razvoj nove publike. Predstavnici novih generacija u potrazi su za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima i temama koje će angažirano odgovoriti na sve izazove vremena u kojem živimo, a Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca svojim je konceptom vjerujemo da je uspješno odgovorio takvim izazovima.

Kuća je smještena u bivšoj školi u Kostreni Sv. Barbari, a svojim suvremenim pristupom interpretira temu pomorstva koje već stoljećima oblikuje život Kostrene i Kostrenjana.

Interijer je konceptualiziran na tri etaže, a svaka etaža simbolizira putovanje između neba, zemlje i mora. Prostor prizemlja posvećen je tematskim cjelinama o moru, naglašavajući utjecaj čovjeka na more i ističući važnost očuvanja morskog okoliša. Prvi kat simbolizira kopno i donosi priču o ženskoj i obiteljskoj perspektivi, o kostrenskim pomorcima i kapetanima, njihovom životu u brodu, na pučini i emocijama koje proživljavaju. Potkrovlje je rezervirano za interaktivni doživljaj, s elementima poput oceana znanja, brodskog dnevnika, nebeske, zemaljske i satelitske navigacije te iskustva plovidbe kroz VR naočale.

Ovaj prostor pruža posjetiteljima jedinstvenu priliku da dožive pomorsku avanturu na suvremen način. Brojni ekrani i digitalni sadržaji donose različite priče pomoraca, priče o povijesti Kostrene vrijednimda da budu ispričane i da odvojite vrijeme kako biste ih poslušali. Jednim klikom možemo vas povesti na putovanje svjetskim morima kojima su stoljećima plovili Kostrenjani.

- Sada kada imamo svoju Kuću kostrenskih pomoraca, napokon smo se i mi mogli uključiti u Noć muzeja i pridružiti se brojnim muzejima i ustanovama diljem Hrvatske koje će, te sasvim posebne večeri, širom otvoriti svoja vrata publici - poručuju iz Kostrene čija će Kuća u petak biti otvorena od 18 do 23 sata. Uz besplatan razgled suvremenog načina prezentacije pomorske baštine, posjetitelje nakon obilaska očekuju fritule, topli čaj i kuhano vino.

- Dobrodošli u Kuću kostrenskih pomoraca i u Kostrenu, mjesto gdje more piše priče, a vjetrovi skrivaju avanture - pozivaju iz Općine Kostrena.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.