2 min. čitanja

Kruzerom obišao svijet, a prvi je prošao i ispod Pelješkog mosta

Kruzerom obišao svijet, a prvi je prošao i ispod Pelješkog mosta
Foto: Youtube / HRT / screenshot

DUBROVNIK - Dubrovački kapetan Jozo Glavić božićne je blagdane, za promjenu, proveo doma s obitelji.

Prošla godina ostat će zapamćena po Pelješkom mostu. Prije nego što je 26.srpnja pušten u promet i spojio Hrvatsku, 23. lipnja ispod novosagrađenoga mosta prošao je prvi kruzer. I to pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića. Time je dokazao nesmetani prolazak velikih brodova između stupova mosta. Za Glavića je to bilo posebno emotivno iskustvo.

- Ipak je to naš most koji je povezao Hrvatsku nakon puno godina i stvarno mi je bila čast. Dobro, nisam prvi koji je prošao ispod nego prvi koji je bio na nekom kruzeru. Lijepo ga je vidjeti iz te perspektive - prisjeća se.

No iskusni kapetan posebno pamti 2019. godinu. Tada je kruzer širok 22,5 metra proveo kroz Korintski kanal širok 25 metara. Bio je to najveći brod ikad koji je prošao kroz uski kanal. Na najužim dijelovima Korinta sa svake strane broda bilo je manje od metra prostora. Ove snimke obišle su svijet i izazvale divljenje i poštovanje.

- Korint ili Pelješki most? Korint, tu sam bio puno više angažiran. Jedna jako lijepa avantura, lijepi kruzer što smo imali i sam prolazak kroz Korint. Nisam nikad prije imao priliku ploviti kroz Korint - kaže kapetan.

Ipak uz poslovni uspjeh, obitelj na okupu najveća je sreća i zadovoljstvo. Kruh sa sedam kora ima mane i prednosti.

- Imam sreće da kod kompanije za koju radim imamo 8 tjedana na brodu, 8 doma, s tim da će kompanija ispoštovati sve što se kolega i ja dogovorimo. Možemo se unaprijed dogovoriti za cijelu godinu - objašnjava.

- Dva mjeseca proleti, za razliku od nekih naših prijatelja Jozo se brzo vrati doma ali brzo i ode. Zato ne želimo gubiti vrijeme i brojati dane do njegova odlaska. Lijepo nam je. Često putujemo ili ga posjetimo na brodu - govori kapetanova supruga Emily za emisiju More.

Zahvaljujući tehnologiji pomorcima je danas lakše prebroditi odvojenost od obitelji - ali uvijek broje dane do idućeg susreta.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.