>
  1 min. čitanja

Kroz projekt "Pakleni otoci u plavom i zelenom" izvađeno 1,5 tonu otpada

Kroz projekt "Pakleni otoci u plavom i zelenom" izvađeno 1,5 tonu otpada
Foto: Planinarsko društvo Hvar / Facebook

PAKLINSKI OTOCI - Tijekom ekološke akcije, provedene u sklopu projekta "Pakleni otoci u plavom i zelenom", 30 ronioca i 14 planinara očistilo je podmorje Paklinskih otoka i tom prilikom prikupilo oko 1,5 tonu otpada.

Male su to količine kada se uzme u obzir da se akcija provodila na šest lokacija gdje se odvija intenzivni nautički turizam. Kritično je samo na mikrolokacijama koje su, uz direktan utjecaj nautičara, otvorene na jugo koje akumulira plastični otpad i limenke. Situacija u ACI marini Palmižana znatno je bolja nego proteklih godina.

Tona i pol otpada prikupljena je tijekom ronilačke ekološke akcije u akvatoriju Paklenih otoka kao dio aktivnosti...

Posted by Planinarsko društvo Hvar on Tuesday, October 11, 2022

S obzirom da istraživanja Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz 2018. ukazuju na pretežito lokalne izvore zagađenja u podmorju Paklinskih otoka, stanje iz 2022. godine dokaz je povećanja razine svijesti lokalne zajednice koja redovito organizira akcije čišćenja podmorja. Potrebno je dodatno poraditi na sustavu prikupljanja otpada od nautičara kao i na oporabi otpada kako na lokalnoj tako i na višoj, prekograničnoj razini.

Ekološka akcija provedena u okviru projekta „Pakleni otoci u plavom i zelenom” ukupne je vrijednosti 100.990,00 kuna. Nositelj projekta je Planinarsko društvo Hvar, a partneri Grad Hvar, Javna ustanova More i krš te Zajednica sportskih udruga Grada Hvara. Projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Povodom akcije, Javna ustanova More i krš pokrenula je kampanju očuvanja morske cvjetnice posidonije koja naročito doprinosi biološkoj raznolikosti podmorja Paklinskih otoka. U naredne dvije godine ustanova će unaprijediti očuvanje ovog ključnog staništa. U postupku je uspostava morskog zaštićenog područja te potom regulacija sidrenja.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.