2 min. čitanja

KRIVOLOV ISPRED ZADARSKE RIVE: "Mreža stajaćica stoji više od mjesec dana, vlasnik obiđe, uzme ulov i ostavi je u moru!"

KRIVOLOV ISPRED ZADARSKE RIVE: "Mreža stajaćica stoji više od mjesec dana, vlasnik obiđe, uzme ulov i ostavi je u moru!"
Foto: Đani Iglić / Fotografija je ilustrativnog karaktera i nije prikaz stanja iz teksta

ZADAR - Iz Zadra se javlja čitatelj koji pita koji je vremanski rok držanja stajaćih mreža u moru u gospodarskom ribolovu? Pitanje je postavio zabrinut zbog mreže koja stoji u moru već dulje vrijeme.

- S obzirom da ispred Zadarske rive mreža stajaćica stoji neprekidno već više od mjesec dana, a vlasnik je samo obiđe i uzme ulov te je ostavi u moru, postoji li zakonska regulativa? Ujedno to je dio plovnog put mnogih manjih brodova a mreže su označene bijelim manjim kantama svaki cca. 200m ukupne duljine oko 4000m - zaključuje pitanje, ovaj Zadranin.

Iz Uprave ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede stigao nam je na ovo i opširan odgovor:

- Konstrukcijsko tehničke osobine, način upotrebe,  prostorno-vremenska regulacija te uvjeti obavljanja ribolova mrežama stajaćicama propisani su Pravilnikom o obavljanju gospodarskog ribolova na moru mrežama stajaćicama, klopkastim, udičarskim i probodnim ribolovnim alatima te o ribolovu tramatom („Narodne novine“, br. 110/2023), konkretno člancima 4. -10. Pravilnika.

U gospodarskom ribolovu na moru mrežama stajaćicama nije propisano dnevno vremensko ograničenje držanja mreža u moru, uz uvjet da su iste mreže dozvoljene za upotrebu u skladu s propisanim prostorno-vremenskim ograničenjima (članak 8. Pravilnika) i u dozvoljenim količinama (članak 9. Pravilnika).

Za razliku od gospodarskog ribolova, u malom obalnom ribolovu (u kojem je dozvoljeno korištenje do maksimalno 200 metara jednostrukih mreža stajaćica veličine oka 16 – 64 mm) postoji dnevno ograničenje upotrebe mreža na način  da se smiju postavljati u more najranije 2 sata prije zalaska sunca te da se moraju izvaditi iz mora najkasnije 2 sata nakon izlaska sunca (članak 5. Pravilnika o malom obalnom ribolovu (Narodne novine 17/2018 i 113/2023).

Kako se u Vašem konkretnom upitu referirate na akvatorij „ispred Zadarske rive“ i na plovni put, skrećemo pažnju da Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za regulaciju aktivnosti u lučkim područjima, odnosno na plovnim putevima. Međutim, napominjemo kako će Ribarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede inspekcijskim nadzorom provjeriti Vaše navode o mogućem nepropisnom korištenju ribolovnog alata - stoji u odgovoru Uprave ribarstva.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.