1 min. čitanja

Krenuo projekt snimanja buke u Jadranskom moru

Krenuo projekt snimanja buke u Jadranskom moru
Foto: Youtube / Screenshot

SPLIT – Institut za oceonografiju i ribarstvo iz Splita (IOR) je prošle godine zajedno sa svojim partnerima započeo postavljanje instrumenata za snimanje zvuka u Jadranskom moru. Istraživanje u sklopu međunarodnog projekta pod nazivom “Soundscape” obavlja se na devet lokacija, a ove godine je u planu izrada karte buke u Jadranu.

Opći cilj projekta SOUNDSCAPE je procjena utjecaja podvodne buke na morsku faunu i ekosustav Sjevernog Jadrana te stvoriti mrežu prekograničnog nadzora koji cini tehnička, znanstvena i institucionalna suradnja, a sve kako bi se osigurala učinkovita zaštita morske biološke raznolikosti i održivo korištenje morskog i obalnog ekosustava i resursa.

Sjeverni Jadran je područje pod velikim utjecajem sve intenzivnijeg i rastućeg pomorskog prometa, turizma kao i eksploatacije prirodnih resursa, dok ujedno ima vrlo ugroženu biološku raznolikost.

Većina regije smatra se ekološki i biološki značajnim područjem (EBSA, Konvencija o biološkoj raznolikosti), kao i mreža Natura 2000, odnosno, ekološka mreža zaštićenih područja na području Europske unije (najveća koordinirana mreža područja očuvanja prirode u svijetu), te mjestomorskih i obalnih zaštićenih područja (MPAs).

Podizanje javne svijesti o utjecaju podvodne buke na morski okoliš i važnost očuvanja prirodnog bogatstva jedan od glavnih pitanja projekta, s obzirom da postoji vrlo ograničeno znanje o ovoj temi u javnosti.

Krajem 2020. godine mjerene su akustične značajke rekreacijskih plovila koje će se koristiti za modeliranje podvodnog širenja zvuka.

Projekt traje do 30. studenog 2021. godine, a ima za cilj dogovor o mjerama za smanjenje utjecaja buke na životinjski svijet u Jadranu. Ukupan budžet za cijeli projekt je veći od 2,1 milijun eura, od čega 1,8 milijuna financira Europski fond za regionalni razvoj.

U videu pogledajte kako se postavljaju instrumenati za snimanje zvuka u moru.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.