1 min. čitanja

Kreće veliki projekt obnove riječke luke

RIJEKA – Lučkoj upravi Rijeka odobreno je bespovratno financiranje izrade projektne dokumentacije za izgradnju nove operativne obale na Praškom pristaništu, u iznosu od 1,8 milijuna eura.

Obnova će uključivati izgradnju nove lučke površine u riječkom bazenu te izdvajanje kompleksa lučkih skladišta, takozvanog Metropolisa, iz lučkog područja i njihove prenamjene u javne i poslovne svrhe, pri čemu bi Lučka uprava taj prostor predala na upravljanje Gradu Rijeci, piše Novi list.

Ukupna procjenjena vrijednost izrade projektne dokumentacije je 3,6 milijuna eura, od čega je polovica osigurana bespovratnim sredstvima iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Projekt još treba odobriti Upravno vijeće Lučke uprave te Vlada RH, a formalno potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava očekuje se potkraj godine. Natječaj bi trebao biti raspisan početkom iduće godine.

Kompleks lučkih skladišta tzv. Metropolis trebao bi biti predan na upravljanje Gradu Rijeci, a u njemu se planira uređenje uredskih, poslovnih prostora. Dio kompleksa zaštićeni je spomenik koji se prema Generalnom planu uređenja Grada Rijeke može koristiti u poslovne, javne i kulturne svrhe, pod uvjetom da ne ometa lučku djelatnost.

U planu je i izgradnja prometne infrastrukture, u sklopu već postojećeg projekta izgradnje ceste koja će povezivati kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali i cestu D-403 s riječkim lučkim bazenom. Također, u planu je i izgradnja pješačkog mosta iz Krešimirove do Metropolisa, preko željezničkih kolosijeka.

Projektom izgradnje nove operativne obale u riječkoj luci na Praškom pristaništu, na moru između Visinovog gata i Bratislavske obale, riječka luka dobit će otprilike pedeset tisuća kvadratnih metara novog višenamjenskog terminala.

U tom dijelu luke koncesionar je Luka Rijeka d.d.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.