3 min. čitanja

Kreće berba domaćih lubenica - Stručnjak: "Albanska lubenica je naš najveći konkurent"

Kreće berba domaćih lubenica - Stručnjak: "Albanska lubenica je naš najveći konkurent"
Foto: Pixabay

Urod će biti prosječan, objašnjava agronom Željko Bjeliš. Na neretvanskim poljima ovog ljeta očekuje se urod od 10 do 12 tisuća tona lubenica u razdoblju od 01. srpnja pa do 15. kolovoza.

Sve je spremno za berbu lubenica u dolini Neretve, gdje se ove sezone očekuje dobar urod, kazao je za Green.hr agronom Željko Bjeliš iz udruge “Neretvanska mladež”, koja okuplja poljoprivrednike u dolini Neretve.

- Baš sam sinoć otvarao plodove da vidim kakva je situacija. Sve je u redu, nema puknuća ili nekih šupljina, što se inače zna dogoditi zbog loših vremenskih uvjeta. Mislim da ćemo imati solidnu količinu, 10-12 tisuća tona - objasnio je Bjeliš, ističući pritom da je teško postaviti konkretne prognoze, budući da sve ovisi o uvjetima nakon prve berbe.

- Ako su uvjeti normalni, lubenica će ponovno dati novi plod i slično. Teško je to procijeniti, ali sigurno će biti nešto manje količine za ovaj dio koji je nastradao zbog tuče - kazao je.

Foto: Freepik

Vremenske neprilike uništile urod


Ranije je Dubrovačko-neretvanska županija proglasila prirodnu nepogodu i za šire područje Ploča, gdje su sredinom svibnja poplave napravile veliku štetu.

No, slična je situacija i kod zemalja iz kojih se tradicionalno u Hrvatsku uvozi lubenica. Zbog vremenskih neprilika, isporuka je slabija, a i kvaliteta je znatno lošija.

- Grčka lubenica je već stigla na naše tržište, ali nije nekog kvaliteta, jednostavno nemaju pravu boju. Talijanske su, pak, stradale u poplavi, zbog čega, prema mojim informacijama, Talijani također uvoze iz Grčke - istaknuo je Bjeliš.

Ne bi, stoga, trebalo biti nelojalne konkurencije našoj domaćoj lubenici, čija bi cijena trebala ostati ista. Ipak, postoji mogućnost da se stvori svojevrstan pritisak zbog lubenice koja pristiže iz Albanije, koja se inače smatra našim najvećim konkurentnom.

- Ta roba sada dolazi od tamo pa ćemo vidjeti u kojoj su oni fazi i slično. Iako, djeluje mi da ljudi samo čekaju kad će krenuti domaća, očekuju našu. Većina očekuju dobru kvalitetu i svi nekako priželjkujemo da dođe što prije, ali ne možete protiv prirode, ona jednostavno mora izbrojati dane i skupiti određeni broj sunčanih sati - objašnjava Bjeliš.

Foto: Pixabay

Poplave neće utjecati na cijenu


Ističe pritom da poplave i tuča neće utjecati na cijenu neretvanske lubenice.

- Na dobru prodaju i potrošnju najveći utjecaj ima lijepo i toplo, vruće vrijeme nakon berbe. Drugim riječima, lubenica je takva kultura koja za potrošnju traži vruće vrijeme i onda je svatko želi kupiti i konzumirati. Međutim, ako je kiša i hladno, i da ju poklanjate nekome – neće ju nitko - objašnjava i dodaje da sve što se ubere danas, praktički je već sutra u Zagrebu, tako da prve domaće lubenice možemo očekivati već početkom idućeg tjedna.

- Prošla je godina bila izuzetna, kao i pretprošla zapravo. Imali smo gotovo pa rekordan urod i imali smo suh i topao period, što je utjecalo na prodaju. Međutim, ove godine već imamo nekoliko kiša, a sada prognoze opet pokazuju određene promjene, no kolika je to promjena, koliko će trajati i kako će to utjecati na berbu i potrošnju, ostaje vidjeti - kaže Bjeliš za Green.hr.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.