Krčka vuna uspješno peletirana, poslana na analizu, a rezultati pozitivno iznenadili

KRK - Poljoprivredna zadruga Otok Krk poslala je eksperimentalni uzorak peleta od vune krčke ovce na analizu. Rezultati su izvrsni pa u Zadruzi ovo organsko gnojivo ozbiljno razmišljaju staviti u svoju ponudu.

Peleti od ovčje vune posljednjih godina sve više dobivaju na popularnosti. Riječ je o učinkovitom načinu korištenja grublje i prljave ovčje vune kao organskog gnojiva koje dobro zadržava vodu, rahli tlo i odbija puževe golaće.  

Peleti se prave na način da se vunu reže u sitne komadiće nakon čega ih se preša, jednako kao što bi peletiralo bilo koju drugu organsku masu.

- Zanimalo nas je može li se od naše krčke vune bez problema napraviti pelete ili će ju možda biti preteško rezati. Naime, kolege s više iskustva su nas upozorili da se za sve kombinirane pasmine pramenke mora koristiti jače oštrice, a do problema može doći i ako vuna na sebi ima previše prljavištine.

Foto: PZ Otok Krk / Facebook

Zato smo prvo vunu sortirali kako bi maknuli sve veće komade izmeta, nakon čega smo ju poslali na peletiranje u Austriju. Premda su se u Hrvatskoj pojavile dvije odvojene inicijative za peletiranje vune, do sada još nisu dobili komercijalnu dozvolu, pa nismo mogli kod njih legalno peletirati našu vunu - navodi se na stranicama PZ-a Otok Krk.

Vuna je uspješno peletirana i vraćena na Krk u dvije vreće, a zanimanje za novi proizvod već se može zamijetiti.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Održana 14. Izložba creske ovce | | Morski HR
U Orlecu na otoku Cresu tijekom vikenda je održana 14. Izložba creske ovce, manifestacija kojoj je cilj promocija otočnog ovčarstvo i creske ovce kao autohtone pasmine. Posjetitelji su mogli