3 min. čitanja

KRAJ VIŠEGODIŠNJE AGONIJE Američki Hrvat podiže Jadrankamen iz pepela

KRAJ VIŠEGODIŠNJE AGONIJE Američki Hrvat podiže Jadrankamen iz pepela
Kamenolom u Pučišćima – Foto: Boris Kačan

PUČIŠĆA – Nakon devet godina završena je agonija bračkog Jadrankamena. Perjanica hrvatskog kamenarstva izvukla se iz stečaja zahvaljujući umješnosti stečajne upraviteljice Anči Bašić i investitoru Mili Grbiću, koji su iz financijskog ponora izvukli tvrtku s velikim potencijalom.

Nakon što su ispunjeni uvjeti iz stečajnog plana, sredinom travnja finalizirana je stečajni postupak nad bračkim Jadrankamenom. Naime, Trgovački sud u Splitu 14. travnja u sudski registar je upisao rješenje o zaključenju stečajnog postupka. Time je i formalno okončan stečaj, a jedini dioničar bračke tvtke postao je Mile Grbić odnosno njegova tvrtka MRC Rock&Sand sa sjedištem u Kaliforniji. Imenovana je i nova uprava na čelu s Markom Vlahovićem i tročlani nadzorni odbor s predsjednikom Markom Kolanovićem i Tonijem Kolanovićem, piše tportal.

Tvrtka s dugogodišnjom tradicijom vađenja i obrade kvalitetnog bračkog kamena, koju je 1995. preuzeo bivši tenisač Bruno Orešar, završila je u stečaju u ožujku 2012. godine nakon višemjesečne blokade računa i s dugom od 213 milijuna kuna. Suočivši se sa snažnim otporom sindikata, prvi stečajni upravitelj Ivo Bućan dao je ostavku već nakon mjesec i pol, a nezahvalan posao smirivanja strasti i spašavanja posrnule kompanije preuzela je stečajna upraviteljica Anči Bašić i na toj dužnosti ostala do kraja stečajnog postupka.

Bašić je ponovno zaposlila svih 130 djelatnika i tvrtka je nastavila raditi u stečaju s preustrojem. U posljednjih pet godina Jadrankamen je poslovao pozitivno uz godišnji prihod od tridesetak milijuna kuna. Očuvanjem poslovanja stvorene su pretpostavke za pronalazak investitora i okončanje stečajnog postupka.

Za Jadrankamen je postojao interes više ulagača, a vjerovnici su podržali ponudu Mile Grbića, američkog investitora hrvatskih korijena. Prema stečajnom planu usvojenim krajem prošle godine, Grbićeva tvrtka obvezala se isplatiti vjerovnicima ukupno 103 milijuna kuna i dokapitalizirati Jadrankamen s 45 milijuna kuna.

Radnici dobivaju sva preostala potraživanja u iznosu od oko 14,7 milijuna kuna u tri obroka u roku od godinu dana nakon registracije novog vlasnika. Na isti način isplaćuje se dug Agenciji za osiguranje radničkih tražbina u iznosu od 6,4 milijuna kuna te državi za poreze i doprinose u iznosu od 20,7 milijuna kuna.

Razlučni vjerovnici, koje čine HBOR, B-2 Kapital, Croatia osiguranje, Centar banka, Credo banka, Nava banka i Splitsko-dalmatinska banka, dobit će 48 posto svojih potraživanja u pet obroka u dvije godine, ukupno 52 milijuna kuna, a mali dobavljači bez osiguranja tražbina dobit će 12,5 posto prijavljenog duga, odnosno oko 8,2 milijuna kuna. Na sve isplate obračunava se kamata od 4,5 posto na obročnu otplatu.

Uplatom dokapitalizacije i prve rate duga stekli su se svi uvjeti za izlazak iz stečaja i prijenos vlasništva. Ostale rate, i to dvije za prvi viši isplatni red te četiri za razlučne vjerovnike i za drugi viši isplatni red, provodit će se po stečajnom planu – druga rata u lipnju 2021. godine, treća u prosincu 2021. godine, četvrta u lipnju 2022. i posljednja u prosincu 2022. godine.

Novi vlasnik Jadrankamena razvio je biznis s kamenom u Americi. Grbić je prije 34 godine otišao iz Privlake u Kaliforniju te se počeo baviti građevinskim iskopima, a poslije je širio i razgranao posao na građevni materijal, posebno tehnički kamen. Danas je njegova obiteljska kompanija MRC Rock&Sand jedan od vodećih kalifornijskih centara za reciklažu građevnog materijala, javlja tportal.

Kako se može iščitati iz stečajne dokumentacije Grbić s Jadrankamenom ima velike planove. U naredne četiri godine u modernizaciju želi uložiti 37 milijuna kuna i vratiti stari sjaj proizvođaču čuvenog bijelog mramora kojim su građena veličanstvena djela arhitekture: Dioklecijanova palača u Splitu, Bijela kuća u Washingtonu, Parlament i Novi dvor u Beču, Parlament u Budimpešti, Namjesnička palača u Trstu…

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.