Kraj Rovinja fotografirana rijetka vrsta hidro meduze

ROVINJ - Malu hidro meduzu Neoturris pileata jučer je vidio i uhvatio nedaleko Rovinja Ivan Vlašiček, doktorant rovinjskog Centra za istraživanje mora IRB.

Fotografiju je objavio IRB Centar za istraživanje mora, Rovinj - Rovigno na svojoj Facebook stranici. Uobičajeni je stanovnik Jadranskog mora, ali malen po veličini i rijedak.

Izduženog je oblika sa šiljastim želatinoznim ispupčenjem na vrhu. Duljina klobuka veća je od njegovog promjera, dostigne veličinu do 35 mm duljine i do 25 mm promjera.

Duž oboda su smještene brojne lovke promjenjive duljine. Kroz proziran klobuk vidljiv su radijalni kanali i široki manubrij upadljive ružičaste ili narančaste boje. Hidromeduza je rasprostranjena u Sredozemnom moru, Atlantskom, Tihom i Indijskom oceanu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Izrazito rijetko viđena vrsta hobotnice snimljena na Visu
Mještani Visa nisu se mogli načuditi neobičnoj morskoj životinji koja je doplivala u plićak uz rivu, a kakvu vjerojatno ni najstariji ne raspoznaju. Naime, radi se o bobuljku (Tremoctopus violaceus), izrazito rijetko viđenoj vrsti hobotnice. Iako je prije 3-4 godine u akvatoriju između otoka…