Kostelić jedrima preko Atlantika u najzahtjevnijoj regati Route du Rhum

Legendarna jedriličarska utrka Route du Rhum starta u nedjelju, 6. studenog i okuplja najvještije i najhrabrije koji će se jedrima uputiti preko Atlantika, od starta u Saint-Malou u Francuskoj bez zaustavljanja do Pointe-à-Pitrea u Guadeloupeu. Među njima u najizazovniju utrku nautičke karijere ide i naš povijesno najbolji skijaš, Ivica Kostelić, koji je posljednjih godina aktivan u nautici i niže uspjehe kao jedriličar.

- Bilo je potrebno odjedriti određeni broj utrka u svojoj klasi, moja je klasa 40, poslije je trebalo napraviti i solo kvalifikaciju za utrku, to je bilo 1300 milja solo jedrenja s određenim zahtjevima u smislu vjetra. Kada to sve učinite prema broju prejedrenih milja ste na listi ispred onih koji imaju manji broj - priča Kostelić o pripremama za regatu Route du Rhum za Novi dan.

U nedjelju isplovljava 138 solo jedriličara, kako bi na jedra preplovili Atlantik. Kostelić je opisao pripreme, među kojima je i posebno opremljen brod.

- Moj brod je klasa 40, to je 12 metarski brod, njih ima najviše u ovoj regati, 55 brodova. 2013. je godište, stariji je dizajn, realno po performansama stoji u zadnjoj trećini flote, ali je izvrstan brod, robustan, bio je vrlo uspješan i ulijeva mi samopouzdanje pred ovu utrku - kaže.

MORSKI TV – Najava 7. emisije: Ivica Kostelić – S olimpijskih vrhova u osvajanje novih morskih izazova | | Morski HR
Osvajač je četiri olimpijske medalje i kristalnog globusa, 26 pobjeda u Svjetskom Kupu, na postolje se penjao čak 60 puta. Jedan je od rijetkih skijaša koji je osvajao bodove u svim disciplinama. Nisu

Estremni uvjeti u prvih tjedan dana


Natjecatelji za ovu utrku trebaju najbolje moguće psihičke i fizičke vještine, riječ o dugogodišnjim pripremama, a među najvećim izazovima je i kako se odmoriti i kada spavati.

- Želim izbjeći pucanje opreme, pogotovo ključne opreme, tu prije svega mislim na autopilot i opremu za upravljanje brodom. U prvih tjedan dana vremenski uvjeti bit će teški, ekstremni i treba paziti da se nešto ne slomi, bit će zapravo teško proći bez puknuća i kvarova, ali uz malo sreće, treba to prebroditi pa bi nakon Azora trebali imati malo ljudskije uvjete - rekao je Kostelić.

Ivica Kostelić na Atlantiku doznao najbolju moguću vijest | | Morski HR
Naš proslavljeni skijaš Ivica Kostelić, iako je odavno završio profesionalnu skijašku karijeru, ne miruje. Potpuno se posvetio jedrenju, a upravo se javio s Atlantika gdje ga je zatekla najbolja

- Treba paziti na sebe, odmarati se kad je to moguće. Treba se pokušati odmoriti jer dok traje jaka ciklona, nema spavanja, čovjek je stalno na dužnosti, u kokpitu. Treba se brinuti da energetski nivo bude uvijek na zadovoljavajućoj razini, da se ne dovedete u stanje u kojem ne možete funkcionirati jer to onda više nije stvar lošeg rezultata, nego može biti opasno - zaključio je Kostelić.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ivica Kostelić s Atlantika: “Još oko 220 milja do cilja…” | | Morski HR
Kako je i najavio u emisiji Morski TV, Ivica Kostelić je opet na Atlantiku. Brod mu je bio na Martiniku i prije početka jedriličarske sezone, morskim putem ga vraća u Normandiju. Atlantski ocean