1 min. čitanja

KONZERVATORI ZAPREPAŠTENI Grad Rijeka dao obojiti brod Galeb u žive boje

KONZERVATORI ZAPREPAŠTENI Grad Rijeka dao obojiti brod Galeb u žive boje
Foto: Danijel Frka

RIJEKA – Brod Galeb kojeg je Ministarstvo kulture proglasilo kulturnim dobrom Republike Hrvatske, preuređuje se u kraljevačkom brodogradilištu Dalmont, a na njemu su dosad izvršeni mnogi radovi, uključujući i farbanje u temeljnu crvenu boju, nakon čega je pala odluka da se njegovoj turbulentnoj prošlosti doda malo živosti i za budući život.

Grad Rijeka dobio je 68,9 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava kako bi ga preuredio u brod muzej. Da se radi o svojevrsnom dragulju tadašnje brodogradnje svjedoče i radnici brodogradilišta Kraljevica, koji vrijedno rade na restauraciji i tvrde kako se tajna dugovječnosti Galeba krije upravo u načinu na koji su brodovi građeni prije 80-ak godina.

– Na zaprepaštenje konzervatora, Grad Rijeka dao je obojiti brod Galeb u žive boje, na spomen na poznatog riječkog slikara Voje Radoičića – objavio je idejni začetnik ove ideje, profesionalni ronilac, podmorski fotograf i autor brojnih knjiga o podmorju i brodskim olupinama, Danijel Frka.

Akademski slikar o kojem je riječ, bio je redoviti član Hrvatskog društva likovnih umjetnosti Rijeka i Zagreb, živio je i do svoje smrti 2017. godine radio u Rijeci, a imao je više od 160 samostalnih izložbi u zemlji i svijetu. Dobitnik je brojnih nagrada, a osim po živopisnim bojama, bio je poznat po opusu vezenih slika na dekorativnim krpama za kuhinjske zidove.

– Zafrkavali smo se sin i ja, pa smo došli na ideju da bi se cijela ova priča mogla malo obojati u žive boje. Galeb to zaslužuje – priča za Morski HR o ideji koju su objeručke, prihvatili i u Gradu Rijeci.

P.S. Naravno, ako netko još nije shvatio, radi se o prvotravanjskoj šali. Nadamo se da se ne ljutite i da ste ipak – nasjeli… 🙂

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

BROD MUZEJ Ovako danas izgleda Galeb, doznajemo kako teče obnova
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.