2 min. čitanja

Kontroverzni kineski "znanstveno-vojni" istraživački brod stiže na Maldive

Kontroverzni kineski "znanstveno-vojni" istraživački brod stiže na Maldive
Foto:Screenshot/YouTube

Najzabrinutiji su Indijci koji ne žele kineske istraživačke aktivnosti u Indijskom oceanu i upozoravaju na fluidnu granicu između kineskog znanstvenog i vojnog sektora.

Kineski se brod imena Xiang Yang Hong 03 "mota" po Indijskom oceanu i dolazi na Maldive, a ta informacija nikako nije draga Indijcima i SAD-u, izvještava The Maritime Executive. Novi predsjednik Maldiva Mahamed Muizzu izgleda namjerava izgraditi snažnije odnose s Kinom, a sve je prilično zanimljivo u aspektu nedavnog "rata na društvenim mrežama" između Maldiva i Indije.

S druge strane Indiji se od kineskih brodova u njezinom susjedstvu "diže kosa na glavi", a napetosti u regiji rastu.

Službene informacije kažu kako je Xiang Yang Hong 03 namijenjen dubinskim istraživanjima na destinacijama daleko od obale. Izgrađen je 2016. godine kao dio kineske znanstvene flote, no Indijci i Amerikanci upozoravaju na tendenciju Kineza da znanstvena istraživanja isprepliću s vojnim sektorom. Stoga ovaj kineski brod zapravo doživljavaju kao svojevrsnu prijetnju.

4800 tona teški brod imao je prvotnu namjeru pristati na Šri Lanci, no ovdje su mu, vjerojatno pod pritiscima Indije i SAD-a, uskratili pravo na sidrenje.

Brod je tako krenuo prema Maldivima, a zanimljiva je činjenica kako su Maldivi usporedno s "zagrijavanjem" situacije s Kinezima, nastavili "hladiti" odnos spram Indije te su tako napustili i zajednički hidrografski projekt kojeg su ranije dogovorili s New Delhijem.

- Maldivi su oduvijek bili poznati po dobrodošlici koju su iskazivali svim brodovima iz prijateljskih zemalja koji imaju dobre i pacifističke namjere - kaže službena objava Vlade Maldiva koja je potvrdila da kineski brod na Maldive dolazi kako bi obavio rotaciju osoblja i opskrbu te kako u vodama Maldiva neće obavljati baš nikakva istraživanja. Indijske vlasti bez ozbira na to prate svaki pokret nepoželjnog kineskog gosta.

Kineski brod bi na Maldive trebao stići 30. siječnja, a nije poznato koliko će se tamo zadržati.

J.T.

Pročitajte još:

ONLINE TURISTIČKI RAT INDIJE I MALDIVA Indijska booking platforma suspedirala sve letove za Maldive!
Oni turizam svakako doživljavaju vrlo ozbiljno. Naime, nakon što je indijski premijer posjetio skupinu od 36 indijskih otoka u Arapskom moru i to podijelio na društvenim mrežama, uslijedili su negativni komentari s Maldiva. Ukratko rečeno izgleda da su se Indija i Maldivi malo posvađali. I to oko turizma. Nakon što

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.