2 min. čitanja

Konferencija o budućnosti Europe u Zadru: “Mladi i budućnost Mediterana”

Konferencija o budućnosti Europe u Zadru: “Mladi i budućnost Mediterana”
Foto: Pexels

ZADAR – Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira panel na temu mladih i budućnosti Mediterana koji će se održati u Centru za kreativne industrije u Zadru. Riječ je o tematskoj raspravi u sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe tijekom kojeg građanke i građani u svim državama članicama EU-a imaju priliku iznijeti ideje i prijedloge za reformu europskog bloka.

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira tematske rasprave u 10 sveučilišnih gradova. Prije Zadra i panela o budućnosti Mediterana, u Splitu je održana rasprava o mladima i budućnosti tržišta rada, Osijeku je održana rasprava o IT industriji, u Dubrovniku o održivom turizmu, u Rijeci o budućnosti kulture, a u Puli o obrazovanju. Konferencija o budućnosti Europe niz je javnih rasprava koji omogućuju građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za reformu i buduće prioritete EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma  na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Uz panele i rasprave, građani sudjeluju i u radu plenarne skupštine u kojoj su i eurozastupnici, predstavnici nacionalnih parlamenata, Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva.

Uvodne govore održat će zadarski gradonačelnik Branko Dukić te zadarski župan Božidar Longin, a videoporukom okupljenima će se obratiti potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica te predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak putem videoveze osvrnut će se na dosadašnje rezultate procesa Konferencije o budućnosti Europe te na rad europskih građanskih panela. Svoje iskustvo sudjelovanja na jednom od njih s publikom će podijeliti članica tematskog panela za klimatske promjene, okoliš i zdravlje Mateja Lisak. Na panelu će sudjelovati i prorektor sveučilišta u Zadru Josip Faričić, studentica Bruna Grubišić, predstavnica nevladine organizacije Are You Syrious Karolina Rugle, te učenica Ekonomsko-birotehnička škole Zadar Lara Jurković, inače sudionica programa Škola ambasador Europskog parlamenta.

Panel o mladima i budućnosti Mediterana rada održava se u partnerstvu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Sveučilišta u Zadru, Hrvatskog sabora, Hrvatske zajednice županija, te Zadarske županije. Prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga što će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije o budućnosti Europe.

Panel će se održati u ponedjeljak 15. studenog od 10 sati, a raspravu možete pratiti na Facebook stranici i na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.