Komiške gundule izazvale veliki interes posjetitelja na poznatom festivalu u Francuskoj

Veliki interes posjetitelja izazvala je komiška ribarska kućica, koja je prošlog tjedna ponovno podignuta na festivalu mediteranske pomorske baštine “Escale à Sète”. Svi koji su pohodili najveći festival pomorske baštine na Mediteranu mogli su sudjelovati u gradnji tradicionalnih viških brodica, kušati komiške specijalitete i poslušati dalmatinsku klapsku pjesmu.

Komiška baraka, ribarska kućica koja je nekad služila za soljenje ribe, udruzi Palagruza danas služi za predstavljanje maritimne baštine, a najmlađi gosti popularnog festivala sudjelovali su u radionicama gradnje gundule, male brodice koja je služila za veslanje na obližnja komiška žala.

Foto: Velimir Bešić

Komiška sandula ‘Molo Palagruza’, ribarski je brod ravnog dna koji je služio za ribarenje na obližnjim komiškim poštama, a u Seteu je dobila novo jedro koje su iscrtala djeca u sklopu međunarodnog projekta ‘Paint a future’ kojim ih se potiče nove generacije na izražavanje vizije svijeta kakvog žele.

Posjetitelji su uživati i u već gotovim komiškim gundulama, Jurkovicu i Lucicu, od kojih je jedna i zaplovila uz bok vezanim jedrenjacima.

Osim brodograditeljskih radionica, posjetitelji su kod komiške ribarske kućice mogli okusiti i domaće specijalitete kao što su brujet, komiška pogača, pečene srdele i skuše, a bilo je i tradicionalne uskršnje janjetine s graškom.

Komiška baraka bila je ujedno i izložbeni prostor fotografija, uzlova i starinskih ribarskih alata. Fotograf Boris Kragić predstavio je svoju izložbu ‘Arhipelag otoka Visa’, bile su izložene i fotografije Velimira Bešića, a veliki interes pobudili su uzlovi u bocama Damira Višića. Zapjevala se i klapska pjesma koja je bila i sastavni dio subotnje parade.

Festival ‘Escale à Sète’ najveći je mediteranski festival pomorske baštine koji se održava u gradu Sète, a koji okupi i do nekoliko stotina tisuća posjetitelja. Hrvatsku maritimnu baštinu na internacionalnom festivalu Escale à Sète ponovno su, nakon pauze uslijed pandemije, predstavile komiške udruge Palagruza i Geopark Viški arhipelag, Cronaves iz Splita i posada gajete Mila s Prvića.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska maritimna baština u francuskom gradiću Marseillanu