2 min. čitanja

Komadina o gašenju rafinerije: Bit ćemo izloženi teškoj ucjeni na tržištu

Komadina o gašenju rafinerije: Bit ćemo izloženi teškoj ucjeni na tržištu
Foto: Youtube Screenshot

Riječka rafinerija započela je s procesima obustave rada zbog nadogradnje. U srijedu su započeli procesi obustave rada procesnih postrojenja, a u sklopu planirane obustave rada rafinerije koja će, i zbog planiranih radova na njenoj modernizaciji, trajati do početka travnja 2023. godine.

- Riječ je o planiranoj obustavi koja će trajati do početka travnja 2023. godine nužnoj za daljnju provedbu trenutačno najvećeg i najvrjednijeg industrijskog projekta u Hrvatskoj, projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, u koji Ina ulaže više od četiri milijarde kuna - navode iz INA-e.

Riječka rafinerija započet će s obustavom rada procesnih postrojenja
U Rafineriji nafte Rijeka u Urinju u srijedu, 2. studenoga će započeti procesi obustave rada procesnih postrojenja, a u sklopu planirane obustave rada te rafinerije koja će, i zbog planiranih radova na njenoj modernizaciji, trajati do početka travnja 2023. godine, potvrdili su u utorak iz I…

U Hrvatskoj energetici nažalost ništa nije dovršeno pa ni ova rafinerija. Ono što ja mogu reći, ona može raditi dok se radi koking, u ovom trenutku ne treba nikakav poseban remont jer više nije radila, nego je radila. Ne vjerujem Mađarima, 15 godina nas zamajavaju da će krenuti izgradnja i modernizacija psotrojenja i nije samo to, tu je nedovršeni LNG, nedovršeni JANAF, nedovršene investicije HEP-a… Vidi se da je strateška odluka o prodaji rafinerije bila loša - rekao je Komadina za N1.

Dodaje da se više od 10 godina govori o modernizaciji rafinerije te da su za to postojala puno bolja vremena nego danas.

- Mislim da je bolje da ona radi i isporučuje energente hrvatskim građanima i gospodarstvu, nego da se uvoze energenti s mediteranskog tržišta jer ćemo biti izloženi divljanju cijena. Članovi Uprave INA-e hitno trebaju odgovoriti na ovo pitanje je li to bilo potrebno ili ne - kazao je Komadina.

- Hrvatska mora reagirati brzo. Bit ćemo izloženo teškoj ucjeni na svjetskom tržištu. Pod hitno treba promijeniti ugovor po kojem Mađari odlučuju, a nisu većinski vlasnik - dodao je, piše N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.