2 min. čitanja

Kolumbo, spašena glavata želva, polako se oporavlja

Kolumbo, spašena glavata želva, polako se oporavlja
Foto: Aquarium Pula

Aquarium Pula podijelio je zbilja lijepe vijesti koje stižu iz njihovog Centra za oporavak morskih kornjača. Glavata želva Kolumbo počeo je samostalno jesti te je uspio i zaroniti nakon čak 20 dana.

Naime, prije 20 dana u pulski Centar za oporavak morskih kornjača pristigla je glavata želva „Kolumbo“, starosti otprilike 20 godina, težine 23 kilograma i dužine oklopa 65 cm.

Uočena je s broda kako pluta u blizini otoka Kornata, a po prijavi na broj 112, alarmirani su djelatnici NP Kornati koji su je prevezli do Murtera gdje je preuzeta od veterinarske službe iz Šibenika.

S Kornata u Centar za oporavak stigao Kolumbo, neuhranjena želva puna pijavica
U pulski Centar za oporavak morskih kornjača pristigla je glavata želva „Kolumbo“, starosti otprilike 20 godina, težine 23 kilograma i dužine oklopa 65 cm. Uočena je s broda kako pluta u blizini otoka Kornata, a po prijavi na broj 112, alarmirani su djelatnici NP Kornati koji su je

Nakon njege i brige od strane stručnjaka kornjači se probava uspostavila, ali se nije još stabilizirala. Analiza krvi pokazala je izuzetno nizak postotak koncentracije crvenih krvnih zrnca (hematokrit - 14%; referentna vrijednost 28-54%), broj leukocita bio unutar referentnih vrijednosti, dok je biokemijska analiza pokazala je da su jetra i bubrezi stabilno, javili su iz Aquariuma Pula.

Obzirom da je tek završio s antibiotskom terapijom, u krvi se još ne vidi stvaranje novih krvnih stanica te je zbog toga potrebno ponoviti krvni nalaz kroz nekoliko mjeseci.

Inače, morske kornjače su u Hrvatskoj strogo zaštićene životinje. U slučaju da pronađete ozlijeđenu jedinku koja pripada skupinama morskih kornjača, morskih sisavaca ili hrskavičnih riba (morski psi i raže), iznimno je važno brzo djelovati kako bi joj se mogla pružiti potrebna pomoć u što kraćem roku.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U Nacionalnom parku Kornati spašena morska kornjača
Nacionalni park Kornati u nedjelju je zaprimio dojavu o ozlijeđenoj glavatoj želvi (Caretta caretta) na udaljenosti od oko 2 nautičke milje od Opata na otoku Kornatu. - Zahvaljujući našim čuvarima, njihovoj brzoj intervenciji i organizaciji, kornjača je uspješno prevezena do Murtera gdje…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.