1 min. čitanja

Kod Paga primjećeni vrući džepovi u moru - Znanstvenica s Instituta za oceanografiju: "Pratili smo temperaturu u srpnju, evo što smo uočili..."

Kod Paga primjećeni vrući džepovi u moru - Znanstvenica s Instituta za oceanografiju: "Pratili smo temperaturu u srpnju, evo što smo uočili..."
Foto: Boris Kačan / Ilustracija

PAG - S Paga nam se javljaju čitatelji koji su uočili neobičnu pojavu.

- Pozdrav, primijetili smo da je more mjestimice jako toplo, kao "vrući džepovi" veličine dlana. Znamo za lokalno hladnije more zbog izvora (vrulja), no ovo je kao da izvire vruće! Imate li obrazloženje za ovaj fenomen? Hvala (otok Pag) - pišu nam zabrinuti čitatelji.

Kontaktirali smo znanstvenicu dr. sc. Nataliju Dunić s Instituta za ocenografiju u Splitu kojoj je upravo specijalizacija praćenje temperature i stanja mora.

Toplija vodena masa se nagurava u Podvelebitski kanal

- Krajem srpnja, u sklopu redovnog monitoringa Jadrana, more se mjerilo toplije na otvorenom dijelu nego li uz priobalje. Posebice, na sjevernijem dijelu (u Paškom zaljevu) temperature su bile za stupanj dva niže nego li uz priobalje južnijih dijelova, koje su pak bile za stupanj dva niže nego li na otvorenom moru.

Dodatno, visoke temperature na otvorenom moru su zabilježene i ispod 10 m dubine. Kako smo već nekoliko dana pod utjecajem jačeg juga, moguće je da se toplija vodena masa s juga i otvorenog mora "nagurava" u Podvelebitski kanal, pa se pridošla toplija vodena masa miješa s okolnom hladnijom (vjerojatno daje osjećaj tih "vrućih džepova").

Treba još uzeti u obzir da je prošli tjedan obilježilo opet snažan toplinski val koji je vrlo vjerojatno dodatno zagrijao Jadran u cijelosti, a ponajviše u njegovom južnijem i otvorenom dijelu.

Da bi znali više o samoj pojavi, za to su potrebna kontinuirana mjerenja na više lokacija.

Naravno, i drugi faktori mogu doprinijeti toj pojavi, kao sto su struje, upwelling i downwelling, temperatura zraka, itd.... Teško je dati pravu procjenu uzroka na mjestima gdje se ili slabo ili nikako ne provode mjerenja - pojašnjava nam dr. Dunić.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.