2 min. čitanja

Kod morskih ptica otkrivena nova bolest uzrokovana plastikom

Kod morskih ptica otkrivena nova bolest uzrokovana plastikom
Foto: Pixabay/Ilustracija

Kod morskih ptica i životinja kod kojih je identificirana bolest, nazvana plastikoza, pojavilo se nekoliko 'simptoma'. Imale su ožiljke u probavnom sustavu od progutanog plastičnog otpada, objavili su znanstvenici u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

To je prvi takav zabilježeni slučaj fibroze izazvane plastikom kod divljih životinja, kažu znanstvenici, a prenosi britanski Guardian.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Hazardous Materials, plastično zagađenje postaje toliko rasprostranjeno da su ožiljci otkriveni u različitim dobnim skupinama ptica.

I mlade ptice imaju bolest, a smatra se da su je dobile kad su ih roditelji nahranili hranom zagađenom plastikom.

Znanstvenici, uključujući Alexa Bonda i Jennifer Lavers iz Prirodoslovnog muzeja, proučavali su ptičje stanište australskog otoka Lord Howe kako bi utvrdili odnos između progutane plastike i početnog dijela ptičjeg želuca.

Što je više plastike progutala, ptica je imala više ožiljaka. Bolest nažalost može dovesti do postupnog propadanja žlijezda u tom dijelu probavnog trakta.

Gubitak tih žlijezda može uzrokovati da ptice postanu neotporne na infekciju i na parazite i može utjecati na njihovu sposobnost probave hrane i apsorbiranja nekih vitamina.

Znanstvenici su bolest nazvali plastikoza

Znanstvenici su bolest nazvali plastikoza kako bi bilo jasno da je uzrokovana plastikom u okolišu.

Kad ptice progutaju male komadiće plastike, otkrili su, to izaziva upalu probavnog trakta.

S vremenom, upala uzrokuje stvaranje ožiljaka u tkivu što utječe na probavu, rast i preživljavanje.

Prirodni materijali koji se nalaze u želucima ptica, poput kamenčića, nisu uzrokovali iste probleme, što je dovelo do toga da su znanstvenici označili tu bolest kao stanje specifično uzrokovano plastikom.

- Iako te ptice mogu izgledati zdravo izvana, iznutra nisu. Ta je studija prva koja je proučavala tkivo želuca na ovaj način i pokazuje da konzumacija plastike može uzrokovati ozbiljnu štetu probavnom sustavu tih ptica - rekao je glavni kustos zadužen za ptice u Prirodoslovnom muzeju.

Iako su znanstvenici proučavali samo jednu vrstu ptica u jednom dijelu svijeta, vjeruje se da je pogođeno više vrsta. Potrebno je naime, više istraživanja kako bi se otkrilo koliko je raširena plastikoza.

Izlaganje svih organizma plastici je neizbježno, jer plastične emisije rastu, a plastično zagađenje prevladava u svim okruženjima na globalnoj razini, prenosi HRT Magazin.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.