Klonirali morska stvorenja iz desetljećima starih jaja i utvrdili da se radi o novoj vrsti?

Biće koje se izleglo u laboratoriju iz desetljećima starih jaja proglašeno  je novom vrstom. Nekoliko puta je klonirano kako bi istraživači mogli vršiti daljne analize.

Izumrla vrsta je uskrsnula, poput scenarija u Jurskom parku? Na neki način...

Skupina istraživača proučavala je vrstu morskih račića čija jaja su prikupljena prije više desetljeća, prenosi The Herald. Uzorci jaja ovih račića uzeti su s područja Kazahstana 1988. godine te su sačuvani na Institutu za akvakulturu u Torre de la Sal u Španjolskoj.

Račići su se izlegli u laboratoriju, a potom su nekoliko puta klonirani kako bi se povećala populacija te kako bi ju zatim istraživači mogli analizirati.

U posljednjih 30 godina nisu dokumentirani novi zapisi o ovim rakovima nazvanima Artemia amati. Istraživači stoga vjeruju da je životinja "u divljini izumrla" te da postoji samo u jajima koja se čuvaju u znanstvenim zbirkama.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Fosil ihtiosaura s netaknutim embrijima izvučen iz ledenjaka Tyndall u Čileu | | Morski HR
Čileanski znanstvenici uspješno su iskopali jedan od najcjelovitijih fosila ihtiosaura na svijetu s netaknutim embrijima iz ledenjaka Tyndall u čileanskoj regiji Patagoniji. Očuvani fosil ženke