2 min. čitanja

Ključ uspjeha peljeških vinara je povratak tradicionalnoj proizvodnji i prirodnim metodama uzgoja vinove loze

Ključ uspjeha peljeških vinara je povratak tradicionalnoj proizvodnji i prirodnim metodama uzgoja vinove loze
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ovogodišnjom berbom zadovoljni su vinari i vinogradari na Pelješcu. Dobrom urodu su pridonijeli i odlični vremenski uvjeti upravo onda kad je bilo najvažnije. Kiša je pala u pravo vrijeme ali i u dovoljnim količinama. Rezultiralo je to i jedinstvenom berbom u Ponikvama, gdje je na posebno pripremljenoj lozi rodila i jedna - jedinstvena sorta.

Pelješkim vinarima i vinogradarima vrijeme je ove godine išlo na ruku. Berba je bila nikad bolja.

- Ove godine su bili jako dobri sladori, pogotovo što se tiče ove ovdje Pelješke župe. Tu je bilo, mogu reći, odlično. Ja se ne sjećam u svojih 30 i nekoliko godina koliko se bavim vinom, da je bila ovako dobra kvaliteta - ističe Pavo Miličić iz Potomja.

Zahvaljujući znanju, trudu i vremenskim uvjetima, u vinogradu u Ponikvama ove je godine rodio - prošek - s udjelom šećera od čak 30 posto i posve očuvanim grozdovima.

- Mi u ovom slučaju imamo potpuno zdravu kožicu, znači, imamo fermentaciju koja kreće odmah i direktno poslije same berbe, koja je jako kvalitetna i zadržavamo više svježine, zadržavamo više voćnosti u tom smislu i zadržavamo originalne arome - rekao je Frano Miloš iz mjesta Ponikve.

Takva su se vina u vrijeme Dubrovačke Republike nazivala pečenim i upotrebljavala kao lijek.

Povratak tradicionalnoj proizvodnji vina i prirodnim metodama uzgoja vinove loze ključ je uspjeha peljeških vinara.

- Loza je u neprestanoj aktivnosti, pogtovo mali plavac i te loze koje su teroarske loze, koje imaju snažnu vezu sa teritorijem, one imaju jednu informaciju koju daju na sve moguće načine, pa tako i kroz list od loze se vidi način i brzina zrenja i kvaliteta grozdova koja će bit za sljedeću godinu - dodaje Miloš.

Nažalost, unatoč velikom potencijalu Pelješca kao vinske regije, brojne su površine zapuštene.

- Država bi tu morala intervenirati i napraviti neki pomak da se ti ljudi, ili animiraju da prodaju, zamijene - rekao je Miličić.

Ipak se u ovim grozdovima ne krije samo vino ili prošek, nego i ljubav peljeških vinara prema prirodi i poslu kojim se bave.

- Berba je bila odlična. Posebno na specifičnim pozicijama gdje mi beremo. Na nama je sad kako ćemo to odraditi u podrumu i hoćemo li vino izvesti na pravi put - kaže Krešo Vučković, član Udruženja "Vino Dalmacije".

Dodao je da je važan Pelješki most jer je poluotok kao eno-gastro destinacija dobio puno gostiju.

- Volimo vinske grupe u kojima se gostima posvetimo jer nam je cilj da im se svidi naše vino - da budu zadovoljni gosti, kazao je za HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.