Klimatske promjene tjeraju ptice na bržu seobu, a to ima svoju cijenu

Klimatske promjene utječu na migracije ptica na način da ptice u proljeće kasnije kreću prema sjeveru i lete brže kako bi što prije stigle na odredište. No, to ih iscrpljuje te smanjuje stopu preživljavanja.

Proučavajući podatke o migracijama Američke crvenrepke unatrag 30 godina, znanstvenici su otkrili da ta vrsta može migrirati do 43 posto brže kako bi stigla do mjesta razmnožavanja s time da odgađa polazak s juga za čak 10 dana.

- Ali brža migracija dovela je do pada njihove ukupne stope preživljavanja za više od šest posto - ističe Bryant Dossman, glavni autor studije objavljene u prosincu u časopisu Ecology.

Ptice kreću s migracijama ovisno o znakovima iz okoline što uključuje temperaturu, razvoj biljaka i druge pokazatelje promjene godišnjih doba. No, zbog klimatskih promjena sve im je teže odlučiti kada migrirati, prenosi CTV News.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

LASTAVICE Vraćaju se najdraži nam vjesnici proljeća
Vraćaju se lastavice, teške samo 20-ak grama, a sposobne prevaliti tisuće kilometara. Njihov povratak obilježen je 19. ožujka Danom lastavica. Prelete Saharu i Sredozemno more prolazeći najrazličitije vremenske uvjete kako bi se vratile pod uglavnom poznati krov. Parovi se nakon zimovanja u Africi…