1 min. čitanja

Klesarska škola Pučišća, na Braču, godinama sudjeluje u europskim projektima obrade kamena

Klesarska škola Pučišća, na Braču, godinama sudjeluje u europskim projektima obrade kamena
Foto: Srednja Klesarska škola Pušišća

Srednja Klesarska škola Pučišća na otoku Braču već godinama sudjeluje u brojnim europskim projektima koji su vezani uz područje obrade kamena.

- Jedan od glavnih ciljeva projekta Rock Chain usmjeren je inovativnoj obuci fokusiranoj na implementaciji block chaina za upravljanje otpadom u industriji kamena. Projekt Rock Chain nastao je pod konceptom stvaranja temeljne baze za obuku učenika strukovnog obrazovanja, tehničara i profesionalaca u kamenom i građevinskom sektoru te onih koji se bave gospodarenjem otpada, a u kojoj potencijalna upotreba kombiniranja nove tehnologije kao što je block chain pomaže u stvaranju baze podataka u svrhu gospodarenja otpadom u industriji kamena - naglasila je prilikom gostovanja u emisiji Euro đir, ravnateljica škole Tamara Plastić.

Glavni cilj projekta Inclusive Stone integracija je osoba s invaliditetom u svijet rada te poticanje razvoja vještina i sposobnosti kroz sektor kamenarstva. Osvješćivanje svih subjekata koji su uključeni u sektor kamenarstva bitan je dio projekta. Naime, najmanje 16% radno sposobnog stanovništva Europske unije su osobe sa invaliditetom od kojih mnogi imaju sposobnost i volju za radom.

Osobe s invaliditetom stoga predstavljaju značajan potencijal za doprinos i razvoj gospodarstva i tržišta rada. Samo 50% osoba sa invaliditetom je zaposleno, što je već pokazatelj da je potencijal osoba s invaliditetom i dalje uvelike nedovoljno iskorišten. Stoga je ključno odgovoriti na potrebe osoba s invaliditetom kako bi im se omogućila bolja integracija u tržište rada i sudjelovanje u društvu, istaknula je Plastić.

O projektu Win Stone, ravnateljica Tamara Plastić kaže: ”Kameni sektor predstavlja tržište u porastu širom svijeta. U Europskoj uniji oko 60 tisuća malih i srednjih poduzeća radi s kamenom u svim aspektima.”

- To uključuje radnu snagu od više od 500 tisuća ljudi koji su uključeni u industriju kamena s jakim ekonomskim i socijalnim učincima na regionalnoj razini. Međutim, radnice su u manjini u cijelom lancu vrijednosti ove industrije zbog nedostatka rodne integracije. Stopa feminizacije na europskoj razini u kamenom sektoru je samo 7 cijelih 25 posto - objašnjava.

Cijeli razgovor poslušajte OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.