Kitovo meso već prodaju putem automata, a sada počeli i medvjeđe

Japan je poznat po svojim brojnim automatima koji nude sve, od svakodnevnih artikala poput pića i grickalica do nekonvencionalnih proizvoda kao što je kitovo meso, a odnedavno i medvjeđe.

Daishi Sato, koji je instalirao automat ispred svog restorana u zabačenom japanskom gradu, kaže da aparat nudi meso medvjeda uz lokalnu govedinu i sušenu planinsku ribu. Tjedno proda između 7 i 10 pakiranja.

Sato kaže da je lov na medvjede način kontrole njihove brojnosti. Naime, zbog nestašice hrane u planinama, životinje su je prisiljene tražiti u naseljenim područjima pa je u ruralnim dijelovima Japana sve više sukoba između medvjeda i ljudi. Lovcima je dopušteno svake godine odstrijeliti određeni broj medvjeda, prenosi The Animal Reader.

Prodaja kitovog mesa putem automata krenula je diljem Japana, države u kojoj je kitolov višestoljetna tradicija koje se ne žele odreći, početkom godine.

U 2021. potrošnja kitovog mesa u Japanu iznosila je oko 1000 tona, u usporedbi s 2,6 milijuna tona konzumirane piletine i 1,27 milijuna tona govedine, pokazuju statistički podaci.

Udruge koje se bore za dobrobit životinja osudile su posao s automatima nazvavši ga "još jednim niskim udarcem divljim životinjama".

Japan, Norveška i Island jedine su zemlje koje još uvijek dopuštaju komercijalni lov na kitove.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

SMRTNA PRESUDA KITOVIMA Japan prekida 32 godina staru međunarodnu zabranu kitolova | | Morski HR
Japanska vlada je u srijedu objavila da se povlači iz Međunarodne komisije za kitolov i najavila ponovni početak kitolova u japanskom teritorijalnom moru i gospodarskom pojasu. Vlada je
Tradicija ili barbarski čin; lov na sisavce iz mora, da ili ne? | | Morski HR
Grind je godišnji izlov malih kitova i dupina na Farskim otocima, malenoj državici u Atlantskom Oceanu, smještenoj na tromeđi između Škotske, Norveške i Islanda. Zbog često populističkih članaka na