4 min. čitanja

ZAPANJUJUĆI VIDEO Kit ubojica u nekoliko sekundi usmrtio veliku bijelu psinu - Znanstvenici: "Ovo sve mijenja!"

ZAPANJUJUĆI VIDEO Kit ubojica u nekoliko sekundi usmrtio veliku bijelu psinu - Znanstvenici: "Ovo sve mijenja!"
Foto: Youtube / Screenshot

Zapanjujuća snimka iz Južne Afrike zabilježila je trenutak u kojem je kit ubojica u samo dvije minute uhvatio i usmrtio veliku bijelu psinu - što je snimljeno prvi put u povijesti!

Snimljen uz obalu zaljeva Mossel, video prikazuje orku kako napada i jede morskog psa dugog 2,5 metra dok je u ustima nosio jetru velike bijele psine, piše LAD Bible.

Zašto je to šokantno? Jer očigledno orke više ne moraju loviti u jatima kako bi savladali svoje suparnike, nego traženje obroka očito postaje solo aktivnost.

- Kad smo stigli na lokaciju u zaljevu, namirisali smo ulje iz jetre morskog psa. Vidjeli smo i mrlju na površini, pa smo shvatili da je nedavno tu nastradao morski pas. Onda smo vidjeli peraju morskog psa, koja je izazvala uzbuđenje, no ono je splasnulo kad smo shvatili da se približava orka Starboard. On je bio taj koji je ulovio morskog psa i tad smo još jednom vidjeli koliko je on moćno stvorenje - rekla je Esther Jacobs iz inicijative za očuvanje mora Keep Fin Alive, koja je svjedočila događaju.

Dr. Primo Micarelli iz Centra za proučavanje morskih pasa Sveučilišta Siena u Italiji, također je bio na brodu White Shark Africa u to vrijeme.

- Tijekom dvadeset godina, koliko dolazim u Južnu Afriku, primijetio sam snažan utjecaj koji ti kitovi ubojice imaju na lokalnu populaciju bijelih morskih pasa. Ipak, bilo je nezaboravno vidjeti kako Starboard nosi jetru bijelog morskog psa dok pliva pokraj našeg plovila. Unatoč strahopoštovanju prema ovim predatorima, sve sam zabrinutiji za obalnu morsku ekološku ravnotežu - pojasnio je.

Dr. Alison Towner, koja je vodila međunarodni tim koji je istraživao otkriće, rekla je kako je zajednica iznenađena ‘zapanjujućom grabežljivošću životinje‘. Snimku je nazvala revolucionarnim uvidom u predatorsko ponašanje vrste, za koju smatra da pridonose našem razumijevanju ponašanja ovih životinja.

- Ona predstavlja ponašanje bez presedana koje naglašava iznimnu sposobnost kitova ubojica. Kao i ranije u Južnoj Africi, orke pokazuju sklonost vađenju i konzumiranju lipidima bogate jetre bijelih morskih pasa. Radi se o specijaliziranom načinu hranjenja.

Ono čemu smo svjedočili bila je orka, nazvana Starboard – zbog svoje oštećene leđne peraje – koja je sama onesposobila i pojela bijelog morskog psa u roku od nevjerojatne dvije minute. Ovo opažanje dokazuje da najmanje jedna orka lovi sama, što dovodi u pitanje konvencionalno kooperativno lovno ponašanje poznato u regiji - dodala je.

Dr. Simon Elwen, stručnjak za ekologiju, ponašanje i status očuvanja kitova rekao je kako ne treba zaboraviti kako su orke pametni, vrhunski grabežljivci. Oni vrlo brzo uče nove tehnike lova - sami ili od drugih. Zbog toga je praćenje i razumijevanje ponašanja važno za njihovo bolje razumijevanje.

- Kitovi ubojice koji love morske pse vjerojatno su povezani sa širom dinamikom ekosustava - pojasnio je Elwen.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ZNANSTVENICI U ŠOKU Orke razvile preciznu strategiju ubijanja morskih pasa | | Morski HR
Obdukcije šest lešina bijelih morskih psina na obali Južnoafričke Republike otkrile su da su morske nemani nastradale od kitova ubojica. Ali, ta činjenica nije toliko iznenadile morske biologe koliko
STRUČNJACI ZA KITOVE: “Ako vidite orku, ne ulazite u more“
Stručnjaci za kitove preporučuju da ne ulazite u more ako vidite kita ubojicu. Orke mogu biti opasni lovci i nije rijetkost da napadaju brodove. Ako vidite orku, pokušajte se držati na udaljenosti i ugasite motor, kažu stručnjaci za kitove. Orke neprestano napadaju jedrilice, a nitko nije siguran zašto, prenosi Insider.
VIDEO Pogledajte kako” kitovi ubojice” svoje mladunce uče loviti!
Da su orke izrazito inteligentna stvorenja nije nepoznato što dokazuje i ovaj video u kojem je zabilježen lov na dupina! Video u kojem odrasle orke pokušavaju mladuncima “objasniti nekoliko stvari” u vezi lova, snimila je grupa entuzijasta iz Kalifornije koja se bavi promatranjem kitova, a prenose BBC
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.