2 min. čitanja

Kipar Duje Botteri: Mene more smiruje, ono je moj početak i kraj

Kipar Duje Botteri: Mene more smiruje, ono je moj početak i kraj
Foto: Pixabay/Ilustracija

Svakog dana od Splita do Kaštela kaićem plovi akademski kipar Duje Botteri. U dvorcu Vitturi ima otvorenu izložbu slika "Iskapanje svjetla", no nisu sve izložene slike dovršene, pa umjetnik ujutro doplovi i krene slikati. I nije moglo biti drugačije, jer more mu je nadahnuće, more ga smiruje, na moru meditira, more je uvijek početak i kraj.

Od poljudske lučice do Kaštel Lukšića brže je kopnom ali se ipak svakoga jutra, morem, kaićem, mladi akademski kipar Duje Botteri otisne ka svojim kistovima i Kaštelima.

- Nekako sam stvorio ugođaj kao da mi je atelier baš na samom moru, a onda mi je bila posebna želja dolaziti raditi na ovu izložbu, morem ploviti i donositi još više inspiracije s mora, nadahnuća tog plavetnila, slobode, ljepote mora i onda to donijeti pred sliku i to unijeti u sam format slike, tu atmosferu, taj beskraj - govori Botteri.

Dvije su godine Kaštelani vrbovali Duju i čekali da bude spreman otvoriti izložbu u Muzeju grada. Morska vrata dvorca Vitturi uzela su ga odmah.

- Ta vrata su imala funkciju, a to je bio bijeg u slobodu u slučaju da neprijatelj prijeđe sve linije obrane i provali u Kaštel. Znači, to je bila zadnja opcija za bijeg, za preživljavanje, tako da mislim da se umjetnika dojmila i sama činjenica oko vrata i da je na neki način to povezao i sa svojim radom kroz koji se stalno provlači nekakav pravokutnik, koji je zapravo nekakav prolaz - poručila je kustosica izložbe, Muzej grada Kaštela, Mirela Vujević Duvnjak.

Tirkizne, zelenkaste, plave, ljubičaste, kobaltne, pariške i indigo plave - sve nijanse mora na desetak slika velikog i sedamdesetak malog formata. A sve izrađene u staroj, gotovo zaboravljenoj tehnici enkaustike - antičkog načina slikanja voskom.

- Tu je mješavina prirodnog pčelinjeg voska i pigmenata, to dobijem od pčelara, vosak, koji je u kockicama pripremljen uredno i onda to topim i dodajem prirodne pigmente. I opet s pravim kistovima, od čiste svinjske dlake, opet na čistom drvu nanosim taj vosak u slojevima polako, strpljivo i vosak je jedan materijal jako topao, tako da je ugodno s njime raditi i lijepo miriše - naglasio je Botteri za More.

I struže Duje, grebe, kiparski iskapa svjetlost i otkriva sliku. Izložbu "Iskapanje svjetla" pripremao je četiri godine, prije toga, što se osjeća i u čovjeku i u slici, bio je redovnik u Imotskom, na Visovcu, u Sinju i Splitu. I danas mu je atelier u franjevačkom samostanu.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.