2 min. čitanja

Kino Magistrala od Rijeke do Dubrovnika

Kino Magistrala od Rijeke do Dubrovnika
Foto: Kino Mediteran

DUBROVNIK/SPLIT/RIJEKA – Kino Magistrala kao partnerski projekt Kina Mediteran, Art-kina u Rijeci, Kinoteke Zlatna vrata u Splitu i Kinematografa Dubrovnik, jedan je od 15 projekata odabranih za financiranje od strane mreže Europa Cinemas i Kreativne Europe, potprograma MEDIA.

Collaborate to Innovate naziv je poziva raspisanog od strane mreže europskih nezavisnih kina Europa Cinemas koji za cilj ima potaknuti umrežavanje kina na nacionalnoj i europskoj razini, kako bi zajednički razvili strategije i aktivnosti povratka publike u kina nakon krize prouzrokovane globalnom pandemijom, promovirajući pritom vrijednosti europske kinematografije, umrežavanja, razvoja nove publike i održivosti prikazivačkog sektora.

Hrvatski projekt Kino Magistrala / Coastline Cinema, koji koordinira Kino Mediteran, obuhvaća kina duž Jadranske magistrale, od Rijeke preko Splita do Dubrovnika, uz brojna otočka i obalna kina u manjim mjestima Dalmacije, a partneri u projektu su i riječko Art-kino, splitska Kinoteka Zlatna vrata te dubrovački Kinematografi. Kroz ovaj zajednički projekt, kina od Rijeke do Dubrovnika povezat će se organizacijom zajedničkih filmskih programa s naglaskom na razvoju nove publike, prvenstveno djece i mladih, kroz brojne aktivnosti namijenjene ovim ciljanim skupinama. Značajan dio projekta čini i kampanja povratka u kino kojom će ovi prikazivači postojećoj i novoj publici aktualizirati važnost gledanja filmova na velikom platnu te promovirati domaću i europsku kinematografiju.

– Izuzetno smo ponosni što smo odabrani kao jedan od 15 projekata na ovom pozivu te što smo jedini projekt koji dolazi iz Hrvatske. Ono što nas povezuje kao partnere od Rijeke do Dubrovnika velika je posvećenost nezavisnom, europskom filmu, ali i sezonalnost našeg rada jer se naše ljetne aktivnosti odvijaju u predivnim ljetnim kinima, a zimske u kino dvoranama. Upravo ćemo kroz ovaj segment prezentirati rad naših kina široj javnosti na nacionalnom i europskom nivou, a lokalno ćemo razvijati nove generacije kino posjetitelja kroz suradnje s osnovnim i srednjim školama – izjavio je Alen Munitić u ime koordinatora projekta, Kina Mediteran, ujedno se zahvalivši partnerima na odličnoj suradnji te Europi Cinemas i Kreativnoj Europi na prepoznavanju ovog vrijednog projekta.

– Projekt Kino Magistrala predstavlja dodatan polet u dinamičnoj djelatnosti Art-kina i nastojanju da svojim programima, inovacijama i što kreativnijim sadržajima približimo svijet filmske umjetnosti našoj publici. Povezivanje sa sjajnim partnerskim kinima naše obale jedinstvena je prilika da razmijenimo iskustva i postojeće prakse – što se kod Art-kina prije svega odnosi na već prepoznat i uhodan rad projekta Škola u kinu – te zajedničkim snagama kreiramo nove sadržaje i time dodatno osnažimo europsku, umjetnički vrijednu kinoprikazivačku tradiciju na Jadranu. Prepoznavanje, odabir i financiranje ovog projekta, na čemu smo svesrdno zahvalni, kazuje nam da smo na dobrom putu – poručila je Slobodanka Mišković, ravnateljica javne ustanove Art-kino.

Detaljne aktivnosti projekta Kino Magistrala predstavit će se javnosti na zajedničkoj press konferenciji uoči početka programa.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.